Badanie zbieżności szeregu
tomek123098: Sprawdzić zbieżność szeregu przy pomocy kryterium porównawczego
Sprowadziłem trójmian kwadratowy do postaci kanonicznej, ale nic mi to nie dało,
delta wychodzi dodatnia więc również obliczyłem pierwiastki trójmianu, ale też mi to nic
nie dało − nie mam pojęcia do jakiego szeregu mogę go przyrównać (próbuję wykazać
zbieżność powyższego szeregu).
Może jakaś sugestia albo rada
6 sty 11:26
6 sty 11:39
Filip: tfu, nie, zle popatrzylem
6 sty 11:40
ICSP: Rozbieżny do ∞
6 sty 11:45
ICSP: Ponieważ nie jest określony dla n = 1 i n = 3
6 sty 11:45
Filip:
| | 1 | |
Czy mozna to porownac do szeregu ∑ |
| ? |
| | √n | |
6 sty 12:03
tomek123098: Zapomniałem dodać, że n0 = 4
6 sty 12:17
ICSP: co z kryterium porównawczego w postaci granicznej oznacza, że szeregi ∑a
n , ∑b
n
zachowują się tak samo (oba są zbieżne albo oba są rozbieżne).
Ponieważ szereg ∑b
n jest zbieżny jako harmoniczny rzędu 2 to szereg ∑a
n również jest zbieżny.
6 sty 12:52