grupy
asd: Sprawdzić czy zbiór (0;
∞) z działaniem x*y = 4xy jest grupą.
Łączność:
(x*y)*z=(4xy)*z=16xyz
x*(y*z)=16xyz
Działanie jest łączne
Element neutralny:
x*e=x ⋀ e*x = x
4xe=x ⋀ 4ex = x /:x,x≠0
0=0
Element neutralny istnieje
Element odwrotny:
| | 1 | |
Element odwrotny istnieje ⇔ x≠0,x'= |
| . |
| | 16x | |
No to te działanie spełnia założenia grupy,ale jak sprawdzić,czy ten zbiór (0;
∞) spełnia te
założenia?
6 sty 09:15
asd: czy tutaj wystarczy podstawić np. x=−1,y=1i pokazać,że wynik tego działania nie zawiera się w
(0;∞),dlatego nie tworzy grupy?
6 sty 09:19
asd: a no i zapomniałem zapytać,jakie są założenia dla danych x,y,z w poszczególnych podpunktach tj
lacznosc,element neutralny....
musza być > 0 zgodnie ze zbiorem (0;∞)?
6 sty 09:22
janek191:
− 1 ∉ ( 0, +∞)
6 sty 09:44
janek191:
Jaki jest zbiór ?
( 0, +∞) czy <0, +∞) ?
6 sty 09:46
asd: ( 0, +∞)
6 sty 09:49
janek191:
To jaki jest sens sprawdzania dla x = 0 ?
6 sty 10:07
asd: dobre pytanie,pewnie jakbym wiedział jak zrobić te zadanie to bym tutaj nie zamieścił tylu
pytań
6 sty 10:11
Adamm:
Ten zbiór to nierozłącza część tego działania.
Wszystko dobrze poza sprawdzaniem x = 0, i udowodniłeś że to grupa
6 sty 13:34
Adamm:
Można też tak.
f(x) = 4x jest izomorfizmem bo f(x*y) = 4x*y = 16xy = (4x)(4y) = f(x)f(y)
Więc to że jest grupą wynika z tego że (0, ∞) z mnożeniem jest grupą
6 sty 13:41
asd: Dziękuje
6 sty 16:19