Liczby, zadanie
Szkolniak: Witam, natrafiłem na pewne zadanie i postanowiłem że się z nim spróbuję.
Treść: Ile jest n−cyfrowych liczb naturalnych o sumie cyfr równej 3?
Mam rozwiązanie zapisane na kartce, natomiast tak naprawdę nie wiem czy o to tutaj chodziło, a
mianowicie udało mi się wyprowadzić wzór na to, który wygląda następująco:
Niech (c
n) będzie ciągiem mówiącym nam, zależnie od n, ile istnieje takich liczb n−cyfrowych
naturalnych o sumie cyfr równej 3.
U mnie:
c
1=1
c
2=3
| | | | | | | | | |
cn= | + | + | + | , dla n∊{3,4,5,6,...} |
| | | | | |
Pytanie czy o to tutaj chodziło?
A jeśli tak, czy jestem w stanie zapisać to za pomocą jednego wzoru?
6 sty 02:03
6 sty 02:07
Szkolniak: Jak do tego doszedłeś?
6 sty 02:15
janek191:
Może tak?
To będą liczby postaci:
2100...0, n −1
1200...0. n − 1
3000...0 1
Jest ich
6 sty 10:14
Jerzy:
10:14 , to jest dobre rozwiązanie.
6 sty 10:27
janek191:
Jeszcze trzeba dodać, że n ≥ 3
6 sty 12:22
Jerzy: Niekoniecznie

Musimy jeszcze dodać:
3
30
21
12
111
i będzie komplet.
6 sty 12:32
Szkolniak: janek191 nie napisałem dokładnie tego samego?
6 sty 13:35
Jerzy:
@Szkolniak,dlaczego uważasz,że: n≥3 ?
6 sty 13:38
Szkolniak: | | | |
Jerzy pojawia mi się symbol Newtona | i robię założenie, że n−1≥2 ⇔ n≥3. |
| | |
6 sty 13:40
Jerzy:
Najpierw rozpatrujemy n∊(1,3) , a potem n > 4
6 sty 14:25
Jerzy:
* [1,3]
6 sty 14:26
Jerzy: 14:25, n > 3 oczywiście.
6 sty 14:33
Szkolniak: W jakim sensie rozpatrujemy? Z tego co widzę Filip podał wzór za pomocą którego jesteśmy w
stanie obliczyć to od "jedynki", natomiast nie wiem z czego to wywnioskować..
6 sty 14:38
Mila:
x
1+x
2+........+x
n=3,
x
1≥1,
x
1+x
2+...........x
n=2
liczba rozwiązań nieujemnych całkowitych
Dla n=1 mamy jedną liczbę
dla n=2 mamy 3 liczby
dla n=3 mamy 6 liczb
Zastosowanie kombinacji z powtórzeniami.
6 sty 15:22
Filip:
Podejscie doprowadzajace do mojego wyniku
Mamy 3 opcje
(1) jedna '3' i reszta zera
(2) jedna '2', jedna '1' i reszta zera
(3) trzy '1' reszta zera
(1)
'3' znajduje sie na poczatku − takich przypadkow mamy 1
(2)
'2' lub '1' na poczatku, przypadki sa "symetryczne" wiec mozemy to zapisac jako 2(n−1)
(3)
| | (n−1)(n−2) | |
dla trzech '1' mamy |
| |
| | 2! | |
Dodajac wszystko
| | (n−1)(n−2) | | 2+4n−4+n2−n−2n+2 | | n2+n | | | |
1+2(n−1)+ |
| = |
| = |
| = | |
| | 2 | | 2 | | 2 | | |
6 sty 15:47