matematykaszkolna.pl
granica jaros: Pokazałby mi ktoś jak rozwiązać dany przykład nie używają reguły de l’Hospitala?
 1 arctg(3x−1) 
limx−>

3 9x2−1 
5 sty 23:26
ICSP: dlaczego bez?
5 sty 23:29
jaros: Na kolokwium miałem liczyć bez, i boje się, że na egzaminie dostane coś podobnego (zaznaczone w poleceniu, że mamy liczyć to bez tej metody)
5 sty 23:51
kerajs:
 arctg (3x−1) 1 1 1 
lim

*

=1*

=

3x−1 3x+1 3*13+1 2 
x→13
6 sty 00:52
jaros: O dziękuje emotka
6 sty 00:54
Filip: Czesc kerajs emotka
6 sty 01:41
kerajs: Kilka użytecznych granic które warto znać lub przynajmniej mieć na ściądze: https://matematyka.pl/viewtopic.php?f=50&t=90940 @Filip O co chodzi? PS: Masz popsuty prawy alt czy może nie zainstalowałeś polskich znaków?
7 sty 12:09
Filip: Jak doszedłeś do swojego wyniku? Czy to jest prawdziwe zawsze?
 arctgx 
limx−>xo

=1
 x 
PS: Właśnie zainstalowałem polskie znaki, teraz już będzie poprawa w pisowni emotka Nie jest na początku łatwe przerzucić się na taki styl pisania Pozdrawiam emotka
7 sty 12:16
kerajs: W linku który podałem o 12:09 jest kilka granic specjalnych, w tym i ta o którą pytasz. Jak rozwiązywałem? Tak naprawdę, to wynik policzyłem w myślach, z rozbiciem pokazanym w poscie z 0:52 Jak tam widać, tylko pierwszy czynnik iloczynu w granicy jest problematyczny. Ja wiem że on wynosi 1 lecz inni mogą tę granicę sobie policzyć: zmieniając niewiadomą na t=3x−1, co od razu wskazuje na granicę specjalną o którą pytasz. Ad PS Przyznaję, pozytywnie mnie zaskoczyłeś.
7 sty 12:31
Mariusz:
 arctgx 
Filip nie musisz zapamiętywać granicy limx→0

x 
 sint 
bo możesz ją łatwo sprowadzić do granicy limt→0

t 
x=tg(t) x→0, t→0 Masz granicę
 t 
limt→0

=
 tgt 
 t 
limt→0

=

sint 

cost 

t 
limt→0cost * limt→0

=
 sint 
 1 
limt→0cost *

sint 
limt→0

t 

Czyli masz
 1 
=1*

1 
=1
8 sty 11:34
kerajs: To oczywiste, że zamiast coś zapamiętać, lepiej zapamiętać coś innego i stąd wyprowadzać to pierwsze coś. A tu wszystko wynika z tego, że krzywe y=sin x , y=arcsin x , y=tg x , y=arctg x mają w x0=0 tę samą styczną y=x .
9 sty 00:30