granica
jaros: Pokazałby mi ktoś jak rozwiązać dany przykład nie używają reguły de l’Hospitala?
| | 1 | | arctg(3x−1) | |
limx−> |
| |
| |
| | 3 | | 9x2−1 | |
5 sty 23:26
ICSP: dlaczego bez?
5 sty 23:29
jaros: Na kolokwium miałem liczyć bez, i boje się, że na egzaminie dostane coś podobnego (zaznaczone w
poleceniu, że mamy liczyć to bez tej metody)
5 sty 23:51
kerajs: | | arctg (3x−1) | | 1 | | 1 | | 1 | |
lim |
| * |
| =1* |
| = |
| |
| | 3x−1 | | 3x+1 | | 3*13+1 | | 2 | |
x→13
6 sty 00:52
jaros: O dziękuje
6 sty 00:54
Filip: Czesc
kerajs
6 sty 01:41
7 sty 12:09
Filip:
Jak doszedłeś do swojego wyniku?
Czy to jest prawdziwe zawsze?
PS: Właśnie zainstalowałem polskie znaki, teraz już będzie poprawa w pisowni

Nie jest na
początku łatwe przerzucić się na taki styl pisania
Pozdrawiam
7 sty 12:16
kerajs: W linku który podałem o 12:09 jest kilka granic specjalnych, w tym i ta o którą pytasz.
Jak rozwiązywałem? Tak naprawdę, to wynik policzyłem w myślach, z rozbiciem pokazanym w poscie
z 0:52
Jak tam widać, tylko pierwszy czynnik iloczynu w granicy jest problematyczny. Ja wiem że on
wynosi 1 lecz inni mogą tę granicę sobie policzyć:
zmieniając niewiadomą na t=3x−1, co od razu wskazuje na granicę specjalną o którą pytasz.
Ad PS
Przyznaję, pozytywnie mnie zaskoczyłeś.
7 sty 12:31
Mariusz:
| | arctgx | |
Filip nie musisz zapamiętywać granicy limx→0 |
| |
| | x | |
| | sint | |
bo możesz ją łatwo sprowadzić do granicy limt→0 |
| |
| | t | |
x=tg(t)
x→0, t→0
Masz granicę
| | t | |
limt→0cost * limt→0 |
| = |
| | sint | |
Czyli masz
=1
8 sty 11:34
kerajs: To oczywiste, że zamiast coś zapamiętać, lepiej zapamiętać coś innego i stąd wyprowadzać to
pierwsze coś.
A tu wszystko wynika z tego, że krzywe y=sin x , y=arcsin x , y=tg x , y=arctg x mają w x0=0
tę samą styczną y=x .
9 sty 00:30