funkcje 2 zmiennych.
HGH: funkcje dwoch zmiennych.
Znajdz ekstrema funkcji:
f(x,y) = e−(x2+y2+2x)
punkt stacjonarny wyszedl mi (−1,0).
macierz Hessego po podstawieniu do odpowiednich pochodnych tego punktu:
−2e 0
0 −2e
no i wyznacznik tej macierzy jest wiekszy od 0 wiec, powinno byc minimum, ale w odpowiedziach
jak i wolfram wyrzuta ze tam jest maximum, o co chodzi?
5 sty 22:03
HGH: Podbijam
5 sty 22:20
Qulka: wyznacznik >0 to że ekstremum jest
a czy to min czy max to decyduje f'xx więc jak <0 to max jak >0 to min
5 sty 22:25
Qulka: f''xx miało być ...
5 sty 22:25
Qulka: tak jak to w jednej zmiennej było
f''
xx >0 funkcja wypukła czyli minimum
f''
xx <0 funkcja wklęsła czyli maximum
bo patrzymy w kierunku osi Y czyli od dołu
5 sty 22:28
HGH: hmmm rzeczywiscie widze i w jednej ksiazce, jest tak napisane. Ale dzisiaj nasz cwiczeniowca
podal inne twierdzenie na to tj:
zeby bylo Maximum to bierzemy najpierw f''xx musi byc<0 pozniej wyznacznik macierzy 2x2 i tez<0
i to juz sie nie zgadza...
5 sty 22:29
Qulka: może literówka mu się zrobiła
5 sty 22:40
HGH: dziwne... ale widze ze musze sie trzymac Twojej i zarazem książkowej wersji, no dobrze a co z
f−cja 3 zmiennych? Jakie warunki wtedy? i co kiedy zarowno w 2 i 3 zmiennych wyznacznik =0?
5 sty 22:46
5 sty 22:52
HGH: 1. a jesli w przypadku macierzy 2x2 A1=0 to wtedy po prostu brak macierzy? bo jesli A2=0 to juz
chyba wiem co robić dalej.
2. A co w przypadku z macierza 3x3? kazdy warunek z osobnam musi byc spelniony czy jest jakis
szczegolny przypadek gdy np A3 =0?
5 sty 22:58
Qulka: może być punkt siodłowy tak jak punkt przegięcia w normalnych funkcjach
5 sty 23:07