Parametr funkcja kwadratowa
Anton21: Dane jest równanie x2 + (m+2)x + 6 − m = 0 Wyznacz wzór funkcji f(m) przyporządkowującej
parametrowi
m wartość sumy kwadratów dwóch różnych
pierwiastków tego równania. Wyznacz dziedzinę oraz zbiór wartości funkcji f
Δ = m2 + 8m − 20
m2 + 8m − 20>0
Δm = 144
m1=2 v m2 = −10
Df=m∊(−∞;−10) v (2;+∞)
x12 + x22 = m2 + 6m − 8
Co ze zbiorem?
5 sty 21:12
Filip:
ZW: <min(f(−10),f(2),+inf)
5 sty 21:18
Qulka: ZW=(8;∞)
5 sty 21:22
Filip:
Racja, ja sie pomylilem, z lewej powinien byc nawias otwarty,
5 sty 21:24
Qulka: i nie zamknąłeś za minimum
5 sty 21:25
Filip: Kolejna racja
5 sty 21:26
janek191:

y = f(m) = m
2 + 6 m − 8
ZW
f = ( 8, +
∞)
5 sty 21:28