.
Mil: Obliczyć za pomocą całki oznaczonej pola figur ograniczonych liniami, wykonać rysunki,
zaznaczyć obliczane pola
a) 𝑦 = pierwiastek z 8x, 𝑦 =2/3(𝑥 + 4),
b) 𝑦 = ln 𝑥, 𝑦 = −1, styczna do wykresu funkcji 𝑦 = ln x w punkcie 𝑥 = 1,
c) 𝑥𝑦 = 1, 𝑥𝑦 = 8, 𝑦 = 𝑥2, 𝑦 =1/8𝑥2,
d) 𝑦 = 𝑥2 − 𝑥 − 6, 𝑦 = −𝑥2 + 5𝑥 + 14.
Jak to zrobić? W jakiej kolejności zrobić co i jak, powie ktoś? Nie miałam takiego zadania i
nie umiem go zrobić
5 sty 19:55
Qulka:
√8x=2(x+4)/3 to x=2 lub 8
8
| | 2√8x3−x2−8x | | 2•64−82−8•8 | | 2•8−22−8•2 | |
∫√8x−2(x+4)/3 = |
| ]28 = |
| − |
| =4/3 |
| | 3 | | 3 | | 3 | |
2
5 sty 20:04
Mil: A skąd wiadomo ile jest rowny x? Jak to obliczyc? To jest wzór mnozenia czy jak?
5 sty 20:24
janek191:

d)
y = x
2 − x − 6
y = − x
2 + 5 x + 14
Wyznaczamy punkty wspólne:
x
2 − x − 6 = − x
2 + 5 x + 14
2 x
2 − 6 x − 20 = 0 / : 2
x
2 −3 x − 10 = 0
Δ = 9 − 4*1*(−10) = 49
√Δ = 7
x
2 = 5
Pole
5
P = ∫ (−x
2 + 5 x +14 − ( x
2 − x − 6)] dx = ∫(−2 x
2 +6 x +20) dx = −2*∫ ( x
2 −3 x −10) dx=
− 2
| | 1 | | 3 | |
=−2* [ |
| x3 − |
| x2 − 10 x ] w granicach −2 do 5 |
| | 3 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
=− 2*[ |
| *125 − |
| *25 − 50 − ( |
| *(−8) − |
| *4 +20)] = |
| | 3 | | 2 | | 3 | | 2 | |
Podopisuj granice całkowana i dokończ obliczenia
5 sty 20:30
Qulka:
rozwiązać to równanie pierwsza = druga (y=y) √8x=2(x+4)/3
lub narysować staranny rysunek i odczytać gdzie się przecinają
5 sty 20:31
Mil: Ale ja próbowałam rozwiązać a i mi nie wychodziło i nie wiem czemu
5 sty 20:34
Qulka: razy 3 i do kwadratu
9•8x=4(x+4)2
x2−10x+16=0
Δ=36
x1=2 x2=8
5 sty 20:39
Mil: A czemu tak akurat?
5 sty 20:39
janek191:

Rysunek do c)
5 sty 20:43
janek191:
c)
1 = x
3
x = 1
−−−−−−−−−
8 = x
3
x = 2
−−−−−−−−−−
8 = x
3
x = 2
−−−−−−−−−−
64 = x
3
x = 4
−−−−−−
5 sty 20:57
janek191:
Pole
2 4
| | 1 | | 8 | | x2 | |
P = ∫ [ x2 − |
| ]dx + ∫ [ |
| − |
| ] dx = |
| | x | | x | | 8 | |
1 2
5 sty 21:01
Qulka: w a) ponieważ chciałam się pozbyć mianownika i pierwiastka dlatego tak
5 sty 21:06
janek191:
y = − 1
Dla x = 1 y ' = 1 ln 1 = 0
Mamy
y = 1*x + b
0 = 1 + b ⇒ b = − 1
y = x − 1 równanie stycznej do krzywej y = ln x w punkcie x = 1.
Punkty wspólne:
y = − 1 i y = x − 1
−1 = x − 1
x = 0
−−−−−−−
ln x = − 1 ⇒ x = e
−1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
y = x − 1 i y = ln x
x − 1 = ln x
x = 1
−−−−−−−−−−−
Pole
1/e 1
P = ∫ [ x − 1 − ( − 1) ] dx + ∫ [ x − 1 − ln x ] dx =
0 1/e
5 sty 21:58
Mil: A wiecie może jak zrobić przykład b?
5 sty 22:15
janek191:
Patrz 21.58
5 sty 22:17
janek191:
∫ ln x dx = x*ln x − x + C
5 sty 22:21
Mil: Ślicznie dziękuję wszystkim
5 sty 23:05