Podaj wzor na n-ty wyraz ciagu
tworzaca: Podaj wzór na n−ty wyraz ciągu, którego funkcją tworzącą jest:
f(x) = 1 + x + x2
5 sty 19:49
Adamm:
1, 1, 1, a potem już same zera
5 sty 20:01
Adamm: Albo, można powiedzieć że odpowiada ciągowi skończonemu 1, 1, 1
5 sty 20:13
Mila:
1)
1 jest funkcją tworzącą ciągu an=(1,0,0...)
a0=1, an=0 dla n≠1
2)
x jest funkcją tworzącą ciągu bn=(0,1,0,0,...)
b1=1, bn=0 dla n≠1
3)
x2 jest funkcją tworzącą dla ciągu cn={0,0,1,0,0,,,)
c2=1, cn=0 dla n≠2
4) odp.
f(x) = 1 + x + x2 jest funkcja tworzącą dla ciągu:
dn=(1,1,1, 0,,...)
d0=1, d1=1,d2=1
dn=0 dla n>2
5 sty 20:23
tworzaca: dzieki wielkie
5 sty 20:38