matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
xxxcx
6latek:
Wykazac prawdziwosc tozsamosci
1+itgα
1+itgnα
(
)
n
=
1−itgα
1−itgnα
cosα
sinα
cosα+isinα
1+itgα=
+i
=
cosα
cosα
cosα
natomiast
cosα−isinα
1−itgα=
cosα
1+itgα
cosα+isinα
Wiec
=
1−itgα
cosα−isinα
Teraz korzystam z e wzoru Moivre"a
1+itgα
cos nα+isin nα
1+itg nα
(
)
n
=
=
1−itgα
cos nα−isin nα
1−itg nα
5 sty 18:24
Adamm:
tak
5 sty 19:40
6latek:
Dobrze .
5 sty 19:42