de'l Hospital granice
koala1: Stosując regułę de'l Hospitala oblicz granicę:
x−>0
x−>e
x−>0
x−>oo
x−>oo
x−>oo
x−>oo
5 sty 16:20
koala1: umie ktoś to obliczyć?
5 sty 19:33
janek191:
a) 0
5 sty 19:36
koala1: mógłbym prosić z obliczeniami, bo chce zobaczyć jak to się rozwiązuje?
5 sty 19:37
Jerzy:
Tak.
| | sinx | |
Np. a) = limx→0 |
| = lim tgx = 0 |
| | cosx | |
Czy potrafisz liczyć pochodne ?
5 sty 19:37
janek191:
| | 1 − cos x | | 2 sin2 (x2) | |
f(x) = |
| = |
| = |
| | sin x | | 2 sin x2*cos x2 | |
5 sty 19:38
Jerzy:
b) policz pochodną licznika i pochodną mianownika.
5 sty 19:39
koala1: właśnie nie bardzo, jak jakieś łatwe to tak
5 sty 19:39
Jerzy:
@Janek, nie komplikuj.Ma korzystać z reguły H
5 sty 19:40
janek191:
= tgx2
więc
lim f(x) = 0
x→0
5 sty 19:40
Szkolniak: | | 1 | | 1 | |
b) ...=limx→inf= |
| = |
| |
| | x | | e | |
Nie wiem czy nie czuję Andrzeja w powietrzu?
5 sty 19:40
janek191:
Nie przeczytałem dokładnie
5 sty 19:41
koala1: jakiego Andrzeja?
5 sty 19:41
Szkolniak:
Jeśli nie, to przepraszam, wygląda to dosyć podobnie.
5 sty 19:43
Jerzy:
19:43, dobrze.
5 sty 19:44
janek191:
H
| | ln (1+ x) | | 1 | |
c) lim |
| = lim |
| = 1 |
| | x | | 1+ x | |
x→0 x→0
5 sty 19:44
Jerzy: @koal1,spróbuj d)
5 sty 19:47
koala1: | | ln(ex+1) | | ex | |
lim |
| =lim |
| |
| | x | | ex+1 | |
x−>oo x−>oo
5 sty 19:51
koala1: dobrze?
5 sty 19:51
janek191:
Dokończ
5 sty 19:55
koala1: w tych trzech ostatnich mam problem z pochodnymi
5 sty 19:56
koala1: w d wynik będzie 1, przepraszam nie dokończyłem
5 sty 19:58
Jerzy:
Masz teraz dwie opcje,albo drugi raz reguła H,albo podziel licznik i mianownik przez ex
5 sty 19:58
janek191:
Wg mnie e,f,g liczymy bez reguły H
5 sty 19:59
koala1: no ale jak byś to zrobił?
jak jest, że trzeba z regułą H
5 sty 19:59
Jerzy:
@Janek, masz rację,ale:
skoro ma takie polecenie,to musi stosoeać regułę H.
5 sty 20:02
koala1: wiecie jak rozwiązać te trzy ostatnie przykłady?
5 sty 20:03
Jerzy:
Wiemy,ale dla mnie za dużo pisania na telefonie.
5 sty 20:07
koala1: ale serio nie ogarniam tego w ogóle, pomożesz?
5 sty 20:08
koala1: jak obliczę pochodną z tego wyrażenia:
to nie wiem co dalej z tym zrobić
5 sty 20:10
Szkolniak: | | x+1 | |
( |
| )x=ex*ln((x+1)/(x−1)) |
| | x−1 | |
Jerzy, o to chodzi?
5 sty 20:16
Filip:
koala1 andrzej anonim123 x x1 bardzo prawdopodobne ze to ta sama osoba
Szkolniak
co to ostatnich przykladow bym dzialal przykladowo tak:
| | x+1 | |
limx−>inf( |
| )x=elimx−>infxln((x+1)/(x−1)) |
| | x−1 | |
| | x+1 | | | | 0 | |
limx−>infxln( |
| )=limx−>inf |
| = |
| |
| | x−1 | | | | 0 | |
teraz hospitalizuj
5 sty 20:21
Jerzy: @koala1, spróbuj policzyć pochodną (xx)’ jeśli xx = exlnx
5 sty 20:21
koala1: wyszedł mi wynik e2, dobrze?
5 sty 20:25
koala1: @Jerzy xx(log+1)
tak?
5 sty 20:32
koala1: pomoże ktoś pozostałe dwa przykłady zrobić?
5 sty 20:37
Jerzy: 20:32,tak,ale w nawiasie : lnx + 1
5 sty 20:55
koala1: oki
5 sty 20:56
koala1: to pomoże ktoś pozostałe rozwiązać?
5 sty 21:03
Mila:
Napisz które punkty, bo pogubiłam się w gąszczu komentarzy.
5 sty 21:31
koala1: podpunkt f i g
5 sty 21:36
Mila:
f)
Najpierw przekształcenie:
| 2x+3 | | 2x+1+2 | | 2 | |
| = |
| =(1+ |
| ) |
| 2x+1 | | 2x+1 | | 2x+1 | |
| | 2 | |
=limx→∞[(1+ |
| )(2x+1)/2]2*(x+1)/(2x+1)=e1=e |
| | 2x+1 | |
5 sty 21:56
Mila:
| | 1 | | −1 | | 1 | |
g) limx→∞(1− |
| )x= limx→∞[(1+ |
| )−x]−1=e−1= |
| |
| | x | | x | | e | |
5 sty 22:00
janek191:
@ Milu
On chciał z zastosowaniem reguły H.
Wg mnie w przykładach e,f,g nie ma sensu stosowani reguły H
5 sty 22:03
Mila:
Też tak myślę
Janku. Pozdrawiam
5 sty 22:15
koala1: to pomoże ktoś?
5 sty 22:19
Filip:
koala dalem ci przykladz ak zrobic 3 podpunkt od dolu (liczac od 1), przeanalizuj to sobie
5 sty 22:20
Mila:
f)
| | 2x+3 | |
( |
| )x+1=e[ln(2x+3)/(2x+1)](x+1)=e(x+1)*[ln(2x+3)−ln(2x+1)] |
| | 2x+1 | |
=lim
x→∞e
(x+1)*(ln(2x+3)/(2x+1)=
=e
lim [(ln(2x+3)/(2x+1)]/(1/(x+1))=... cdn
osobno liczę pochodne :
[(ln(2x+3)/(2x+1)]'=[ln(2x+3)−ln(2x+1)]'=
| | 2 | | 2 | | 2(2x+1)−2(2x+3) | |
= |
| − |
| = |
| = |
| | 2x+3 | | 2x+1 | | ((2x+3)*(2x+1) | |
cd
| | −4 | | (x+1)2 | |
limn→∞}( |
| * |
| )= granica wykładnika, po obliczeniu pochodnych |
| | 4x2+8x+3 | | −1 | |
| | 4*(x2+2x+1) | |
lim x→∞ |
| =1 |
| | 4*(x2+2x+1.5) | |
| | 2x+3 | |
⇔limx→∞( |
| )x+1=e1=e |
| | 2x+1 | |
6 sty 18:12