Oblicz NWD(-4+6i, 6+3i) w Z[i].
Karolina11: Oblicz NWD(−4+6i, 6+3i) w Z[i].
5 sty 15:08
Adamm:
N(z) = |z|2
N(−4+6i) = 52, N(6+3i) = 45
Niech d = NWD
To N(d)|52 oraz N(d)|45 więc N(d) = 1.
Zatem np. d = 1.
5 sty 15:46
Filip:
Adamm doszedlem do takiego momentu, czy mozna z tego cos wywnioskowac?
−4+6j=(1+j)
2(3+2j)
6+3j=3(2+j)
Pozdrawiam
5 sty 16:13
Adamm:
Za pomocą funkcji N możesz pokazać że jeśli N(z) jest liczbą pierwszą, to z jest
nierozkładalne. Zatem 1+i, 3+2i, 2+i są nierozkładalne.
Co więcej 3 jest nierozkładalne bo N(3) = 9,
a nie istnieje element z∊Z[i] dla którego N(z) = 3.
Zatem obliczyłeś ich rozkłady na czynniki.
To tak jak z liczbami całkowitymi, można pokazać że liczby a, b są względnie pierwsze
jeśli rozłożymy je na czynniki, i nie mają one wspólnych ze sobą liczb pierwszych w swoich
rozkładach.
5 sty 16:46
Filip:
dzieki za objasnienie, w takim razie co z tego wynika? To samo co z twojego rozwiazania, ze
NWD()=1?
5 sty 17:16
Adamm:
NWD jest wyznaczony z dokładnością do elementów odwracalnych
może być 1, ale równie dobrze może być −1, i lub −i
5 sty 17:22
Adamm: Tak, wynika to samo
5 sty 17:23
Karolina11: Dziękuję za pomoc.
6 sty 13:42