Pochodne funkcji
grzesiek: Oblicz pochodną funkcji:
a)y=xlnx
5 sty 15:04
HGH: a) y'= lnx +1
5 sty 15:06
Jerzy:
a) f'(x) = lnx + 1
5 sty 15:07
HGH: b)
y' = e−xxxlnx
5 sty 15:07
grzesiek: dzięki, a z jakich wzorów korzystaliście?
5 sty 15:13
Jerzy:
(x
x)' = x
x(lnx + 1)
| | xx(lnx + 1)*ex − xx*ex | | xlnx | |
b) f'(x) = |
| = |
| |
| | (ex)2 | | ex | |
5 sty 15:14
5 sty 15:14
Filip:
Czy bylby ktos mily i wyjasnil jak obliczyc pochodna z x
x? Pozdrawiam
5 sty 16:14
Mila:
y=x
x , x>0
elnx=x
y=x
x=(
elnx)
x
y'=(
ex*lnx)'=
| | 1 | |
=ex lnx*(xlnx)'=(eln(x))x*(1*lnx+x* |
| )= |
| | x | |
=x
x*(ln(x)+1)
=============
5 sty 17:00
Jerzy:
xx = elnxx = exlnx
(xx)’ = exlnx*(xlnx)’ = exlnx*(lnx + x/x) = xx(lnx + 1)
5 sty 19:55