W ilu słowach długości 2n zbudowanych z n par jednakowych liter...
Liczba_π: W ilu słowach długości 2n zbudowanych z n par jednakowych liter żadne dwie jednakowe litery
nie stoją obok siebie?
Domyślam się, że należy skorzystać z zasady włączania i wyłączania, ale po prostu nie potrafię
tego zrobić, czy mógłbym liczyć na czyjąś pomoc? Byłbym wdzięczny i z góry dziękuję za pomoc.
5 sty 13:36
jc: Możesz zastosować zasadę włączania wyłączania
lub
znaleźć wzór rekurencyjny.
Do znajdowania konkretnych liczb, wzór rekurencyjny może być wygodniejszy (mniej rachunków,
mnijsze liczby).
5 sty 14:33
Pytający:
| | | |
∑k=0 n ((−1)k * | * (2n − 2k + k)!) |
| | |
(−1)
k // na przemian włączasz i wyłączasz
| |
// wyborów k par jednakowych liter, które stoją obok siebie |
| |
(2n − 2k + k)! // ustawień tych k par liter stojących obok siebie wraz z pozostałymi (2n − 2k)
literami
5 sty 16:19
jc: (bez uzasadnienia)
wynik =n! * Kn, gdzie K1=0, K2=1, Kn+1=(2n+1)Kn + Kn−1
K1 = 0
K2 = 1
K3=5*k2+K1=5
K4=7*K3+K2=36
. . .
Przez kolejne silnie już łatwo pomnożyć.
5 sty 18:55
5 sty 21:09
Pytający:
jc, nieważne... jakoś mi umknęło "wynik =n! * K
n"
Znaczy wszystko się zgadza.
5 sty 21:11
jc: Program w pythonie mógłby wyglądać tak:
a,b,p = 0, 1, 1
for n in range(2,20):
print a*p
a,b,p = b, (2*n+1)*b+a, n*p
0
2
30
864
39480
2631600
241133760
29083420800
4467125013120
...
5 sty 21:33