parabola
ania:

obliczyc pole ograniczone lukiem paraboli y
2=2x i prosta x=8
i mam problem z narysowniem tej paraboli bo mi caly czas wydaje sie ze to bedzie tylko ramie
nad osia ox, a wksiazce jest cos takiego bez tego fragemntu skreslonego, bo nie umialam go
zgumowac
moze mi ktos wyjasnic jak narysowac taka parabole
5 sty 13:23
ICSP:

czarna − parabola
niebieska − prosta x = 8
pomarańczowe − pole którego szukasz = 2 * ∫
08 √2x dx
5 sty 13:32
Jerzy:
5 sty 13:32
ania: dziekuje, a moglby mi ktos jakos lopatologicznie wyjasnic bo nie moge pprzez to przebrnac
y=√2x
skoro pierwiatek kwadratowy nigdy nie jest liczba ujemna to skad sie bierze ta czesc pod osia
ox
5 sty 13:52
6latek: To jest parabola o rownaniu x=py2 (postac kanoniczna
Tutaj os OX jest osia jej symetrii
natomiast jesli masz parabole o rownaniu y=x2 to osia symetrii jest os OY
5 sty 13:56
6latek: Tfuuuu zle Ci napisalem
Postac kanoniczna paraboli jest taka
y2=2px p>0
Ogniskiem paraboli jest punkt F=(0,5p, 0)
Kierownica jest prosta x=−0,5p
5 sty 14:05
ania: | 1 | |
czyli jak chce rysowac to mam sb przeksztalcic do postaci x= |
| y2 wtedy normalnie widze |
| 2 | |
jak to bedzie
a dalej nie moge ogarnac czemu z tego y=
√2x wychodzilo mi tylko to jedno ramie, tak sie nie
robi ?
5 sty 14:09
ania: pisalam to nie widzac twojego komentarza z 14;05 ale teraz to juz nic nie kumam
a i dziekuje za pomoc bardzo
5 sty 14:11
6latek:

Drugie sobie dorysuj recznie .Odbij symatrycznie wzgledem osi OX
Albo pisz sobie do kratki y=−
√2x
5 sty 14:12
aaa: komentarz o 14:05 zupełnie zbędny i tylko mąci
5 sty 14:59
6latek: Skoro tak sądzisz .
5 sty 15:07
6latek:
aaa
Mialem Ci nie odpisywac ale dobra odpisze CI na twoj post 14 : 59
Nie byloby pytania z 13 :52 (skad sie bierze ta czesc wykresu pod osia OX ) gdyby bylo wiadomo
co to jest parabola
Parabola to nie tylko wykres funkcji kwadratowej ale takze
Parabola jest zbiorem wszystkich punktow rowno odleglych od jej ogniska i jej kierownicy
Punkty takie wyznacza sie konstrukcyjnie (wiadomo jak )
Wiec wykres y
2=2x mozna narysowac bez programu rysujacego i kalkulatora . Tak rysowalem i to
na papierze milimetrowym

Teraz mozna narysowac sobie w programie i to nie wedlug mnie nie jest zle . Po to sa
Mamy rownanie y
2=8x czyli y
2=2*4x stad p=4 stad F=(2,0) i rownanie kierownicy
x=−2(czerwona)
5 sty 16:59
Mila:

y
2=2x
prosta x=8
Aniu
y
2=2x to
równanie paraboli , której osią symetrii jest oś OX,
z równania widać, że 2x≥0, ale y ∊(−
∞,
∞)
y
2=2x − wykres nie jest wykresem funkcji
2) Jeżeli chcesz narysować wykres w układzie XOY, to robisz to w dwóch etapach:
y=√2x
lub
y=−√2x
3) Ponieważ obszar nie jest normalny względem OX, a OX jest osią symetrii obszaru,
to pole masz obliczone wg wzoru:
P= 2 *
0 ∫
8 √2x dx=2
√20∫
8√x dx=...?
Oblicz , a pokażę Ci inny sposób.
5 sty 17:51
Qulka: Krzysiu

tylko kto dziś wie co to kierownica ognisko i po co to i do czego .. więc
dziewczynie tylko zamąciłeś zamiast pomóc

i chodziło mi o to żeby się nie stresowała Twoim
wpisem, który w obecnych czasach jest dla nich niezrozumiały
5 sty 20:47
6latek: Dobry wieczor

Pozdrawiam
5 sty 20:52