matematykaszkolna.pl
parabola ania: rysunekobliczyc pole ograniczone lukiem paraboli y2=2x i prosta x=8 i mam problem z narysowniem tej paraboli bo mi caly czas wydaje sie ze to bedzie tylko ramie nad osia ox, a wksiazce jest cos takiego bez tego fragemntu skreslonego, bo nie umialam go zgumowac moze mi ktos wyjasnic jak narysowac taka parabole
5 sty 13:23
ICSP: rysunekczarna − parabola niebieska − prosta x = 8 pomarańczowe − pole którego szukasz = 2 * ∫08 2x dx
5 sty 13:32
Jerzy: rysunek
5 sty 13:32
ania: dziekuje, a moglby mi ktos jakos lopatologicznie wyjasnic bo nie moge pprzez to przebrnac y=2x skoro pierwiatek kwadratowy nigdy nie jest liczba ujemna to skad sie bierze ta czesc pod osia ox
5 sty 13:52
6latek: To jest parabola o rownaniu x=py2 (postac kanoniczna Tutaj os OX jest osia jej symetrii natomiast jesli masz parabole o rownaniu y=x2 to osia symetrii jest os OY
5 sty 13:56
6latek: Tfuuuu zle Ci napisalem Postac kanoniczna paraboli jest taka y2=2px p>0 Ogniskiem paraboli jest punkt F=(0,5p, 0) Kierownica jest prosta x=−0,5p
5 sty 14:05
ania:
 1 
czyli jak chce rysowac to mam sb przeksztalcic do postaci x=

y2 wtedy normalnie widze
 2 
jak to bedzie a dalej nie moge ogarnac czemu z tego y=2x wychodzilo mi tylko to jedno ramie, tak sie nie robi ?
5 sty 14:09
ania: pisalam to nie widzac twojego komentarza z 14;05 ale teraz to juz nic nie kumam a i dziekuje za pomoc bardzo
5 sty 14:11
6latek: rysunekDrugie sobie dorysuj recznie .Odbij symatrycznie wzgledem osi OX Albo pisz sobie do kratki y=−2x
5 sty 14:12
aaa: komentarz o 14:05 zupełnie zbędny i tylko mąci
5 sty 14:59
6latek: Skoro tak sądzisz .
5 sty 15:07
6latek: rysunekaaa Mialem Ci nie odpisywac ale dobra odpisze CI na twoj post 14 : 59 Nie byloby pytania z 13 :52 (skad sie bierze ta czesc wykresu pod osia OX ) gdyby bylo wiadomo co to jest parabola Parabola to nie tylko wykres funkcji kwadratowej ale takze Parabola jest zbiorem wszystkich punktow rowno odleglych od jej ogniska i jej kierownicy Punkty takie wyznacza sie konstrukcyjnie (wiadomo jak ) Wiec wykres y2=2x mozna narysowac bez programu rysujacego i kalkulatora . Tak rysowalem i to na papierze milimetrowym emotka Teraz mozna narysowac sobie w programie i to nie wedlug mnie nie jest zle . Po to sa Mamy rownanie y2=8x czyli y2=2*4x stad p=4 stad F=(2,0) i rownanie kierownicy x=−2(czerwona)
5 sty 16:59
Mila: rysunek y2=2x prosta x=8 Aniu y2=2x to równanie paraboli , której osią symetrii jest oś OX, z równania widać, że 2x≥0, ale y ∊(−,) y2=2x − wykres nie jest wykresem funkcji 2) Jeżeli chcesz narysować wykres w układzie XOY, to robisz to w dwóch etapach: y=2x lub y=−2x 3) Ponieważ obszar nie jest normalny względem OX, a OX jest osią symetrii obszaru, to pole masz obliczone wg wzoru: P= 2 *08 2x dx=2208x dx=...? Oblicz , a pokażę Ci inny sposób.
5 sty 17:51
Qulka: Krzysiu tylko kto dziś wie co to kierownica ognisko i po co to i do czego .. więc dziewczynie tylko zamąciłeś zamiast pomóc i chodziło mi o to żeby się nie stresowała Twoim wpisem, który w obecnych czasach jest dla nich niezrozumiały emotka
5 sty 20:47
6latek: Dobry wieczoremotka Pozdrawiam emotka
5 sty 20:52