Pochodne cząstkowe funkcji klamerkowej
Karol566: Wyznaczyć pochodne cząstkowe funkcji klamerkowej:
| | ⎧ | 1 dla xy = 0 | |
| f(x,y)= | ⎩ | 0 dla xy ≠ 0 |
|
Próbowałem się zabrać za to z definicji, ale gubię się w przypadkach
5 sty 09:13
jc: f=1 dla punktów leżących na osiach i f=0 dla pozostałych punktów.
Pochodne względem x nie istnieją dla x=0, za wyjątkiem y=0.
Pochodne względem y nie istnieją dla y=0, za wyjątkiem x=0.
Tam gdzie pochodne istnieją, równe są zero.
5 sty 12:24
Karol566: Dzięki wielkie, udało mi się znaleźć błędy. A jeszcze miałbym pytanie, w jakim przypadku
mógłbym liczyć pochodną cząstkową bez użycia definicji tylko prosto ze wzoru traktując
pozostałe zmienne jako stałe?
5 sty 13:01
jc: Tu też możesz stosować liczyć korzystając zw wzorów. Pochodne funkcji stałej równe są zero.
5 sty 14:34