y | dz | dz | 1 | |||||
sprawdź, czy funkcja z=√xsin | spełnia równanie x | +y | = | z | ||||
x | dx | dy | 2 |
dz | y | y |
|
| |||||||||||||||||||||||
=(√x)'sin | +√x(sin | )'= | − | ||||||||||||||||||||||||
dx | x | x | 2 √x | x2 |
|
| ||||||||||||||||||||||||||||||||
= | = | ||||||||||||||||||||||||||||||||
2x2 √x | 2x2 √x |
| ||||||||||||||||
2x √x |
dz |
|
| |||||||||||||||||||||
= | = | ||||||||||||||||||||||
dy | x | 2x √x |
| |||||||||||||||||||||||
L= | |||||||||||||||||||||||
2x √x |
|
| ||||||||||||||||||||||||||
= | |||||||||||||||||||||||||||
dx | 2√x3 |
|
| ||||||||||||||||||||
= | |||||||||||||||||||||
dy | √x |
|
| 1 | y | ||||||||||||||||||||||||||||
+ | = | √xsin | | *2√x3 | ||||||||||||||||||||||||||||
2√x3 | √x | 2 | x |
y | y | y | y | |||||
x2sin | −2xycos | +2xycos | =x2sin | |||||
x | x | x | x |
dz | |
=(√x)'sin(y/x)+√x(sin(y/x))'= | |
dx |
1 | ||
= | sin(y/x)+√xcos(y/x)(y/x)'= | |
2 √x |
sin(y/x) | y | |||
= | −√xcos(y/x) | = | ||
2 √x | x2 |
sin(y/x) | y √x cos(y/x) | |||
= | − | |||
2 √x | x2 |
dz | √x cos(y/x) | ||
=√x(sin(y/x))'=√x(cos(y/x)*1/x)= | |||
dy | x |
sin(x/y) | y√xcos(y/x) | y√xcos(y/x) | sin(x/y) | |||||
x• | − | + | =√x•√x • | = | ||||
2√x | x | x | 2√x |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |