Pewnie dowod
6latek: Jesli aj sa liczbami rzeczywistymi i
0<a0<a1<.......<an−1<an
to rownanie
a0+a1z+a2z2+....+anzn=0
nie ma pierwiastkow z dla ktorych |z|>1
5 sty 01:36
Adamm: Nie wiem ale mam jakieś dziwne skojarzenie z twierdzeniem o ciągach jednomonotonicznych.
5 sty 03:58
ICSP: w(z) = a
0 + ... + a
nz
n
Niech |z| − 1 > 0 wtedy:
|w(z)| ≥ |a
nz
n| − ∑
in−1|a
i||z|
i ≥ |a
n||z
n| − |a
n|∑
in−1 |z|
i =
| | |z|n − 1 | | 1 | | |an| | |
= |an||zn| − |an| |
| = |anzn|(1 − |
| ) + |
| > 0 |
| | |z| − 1 | | |z| − 1 | | |z| − 1 | |
Co oznacza, że jeżeli |z| > 1 to |w(z)| > 0 czyli wielomian w nie ma pierwiastków zbiorze {z :
|z| > 1}
5 sty 10:20
6latek: Dziekuje
ICSP
5 sty 13:48
Filip: Witam Ciebie
ICSP
5 sty 13:50