W liczbach zespolonych rozwiązać równanie:
Amoxiz: |z|3=i(sprzężenie z)5
5 sty 01:34
6latek: To chyba jakie szalenstwo

1)|z|
3= |z|
2*|z|= (x
2+y
2)*
√x2+y2
z*
5= (x−iy)
5= z dwumianu Newtona = x
5−5ix
4y−10x
3y
2+10ix
2y
3+5xy
4−iy
5
Teraz to przemnozyc przez i
= ix
5+5x
4y−10ix
3y
2−10x
2y
2+5ixy
4+y
5
Pogrupowac
(5x
4y−10x
2y
2+y
5)+i(x
5−10x
3y
2+5xy
4)
Dalej nie mam pomysła
5 sty 02:13
6latek: pomylka przy pisaniu
zamiast x2y2 ma byc x2y3
5 sty 02:22
kerajs: |z|
3=e
i π2|z|
5e
i5(−α)
1) |z|=0 ⇒ z=0
2) zał: |z|>0
1=e
i π2|z|
2e
i5(−α)
5 sty 08:35
6latek: Moze przez to ze nie znam postaci wykladniczej liczby zespolonej
Wtedy sie nie uczylismy o niej . Moze ktos wie od kiedy weszla do nauczania ta postac?
5 sty 13:51
ICSP: Tak około 250 lat temu
5 sty 15:14
6latek: No widzisz .
W ksiazce z ktorej sie uczylismy nie ma tej postaci
Pewnie widocznie potem uczyli jej na studiach .
Chociaz mam ksiazke Dziubinski Siewierski Matematyka dla wyzszych szkol technicznych (1981r)
i tez nie ma
Znajde i poczytam
5 sty 15:21
kerajs: @ 6latek
Zamiast postaci wykładniczej użyj trygonometrycznej. Rozwiązuje się tak samo. Po prostu, jestem
zbyt leniwy aby używać dłuższej formy i męczyć się z tutejszym edytorem.
5 sty 23:22