całka
Mil: Mam do obliczenia całkę z górnymi granicami 4, dolnymi 1
∫ (x+5)dx − ∫ 4/x dx
za całkami powinny byc te granice.
Jak to zrobic?
Pierwsza całka wyszła mi x2/2 +5x + C, druga 4*lnIxI + C
Co dalej?
4 sty 23:13
Mil: albo mam tez całke z gorna 3, dolna 1
∫(ex − x)dx i wyszło mi e3 − e − 4 a w odpowiedziach jest e3 − e + 4
4 sty 23:20
Mil: a jeszcze jedna gorna 1, dolna 1/e
∫modułlnx dx i mi wychodzi −1+ 2/e, zaś w odpowiedziach jest 1 − 2/e
4 sty 23:23
Filip:
dokladnie
| | 1 | | 1 | | 9 | | 1 | |
∫(ex−x)dx=ex− |
| x2=[ex]13−[ |
| x2]13=e3−e1− |
| + |
| =e3−e1−4 |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
4 sty 23:26
Mil: czyli po prostu w odpowiedziach jest zle ten przyklad?
4 sty 23:27
Filip:
tak, przepisz ten przyklad gdzie napisales "moduł" poprawnie, to bedzie mozna zweryfikowac
4 sty 23:28
Mil: chodzi o to ze jest ∫ IlnxI dx, górna granica 1, dolna 1/e
4 sty 23:29
ICSP: | | 1 | |
ln(x) w przedziale ( |
| ; 1) jest mniejszy od zera, więc |
| | e | |
|ln(x)| = −ln(x)
4 sty 23:31
Filip:
Tak, sluszna uwaga
ICSP
| | 1 | | 1 | | e−2 | |
−∫lnx=[−xlnx]11/e+[x]11/e=0− |
| +1− |
| = |
| |
| | e | | e | | 2 | |
4 sty 23:34
Mil: a czemu dodajesz ciągi Filip?
4 sty 23:36
ICSP: | | 1 | |
[x(ln(x) − 1)]' = ln(x) − 1 + x |
| = ln(x) |
| | x | |
Dlatego:
−∫ln(x) dx = −(x(ln(x) − 1)) + C
i dalej:
| | 1 | | 2 | | e − 2 | |
−1/e∫1 ln(x) dx = −1(0 − 1) + |
| (−1 −1) = 1 − |
| = |
| |
| | e | | e | | e | |
4 sty 23:42
Filip:
Mil wiec jaka jest twoja odpowiedz do pierwszego pytania?
5 sty 00:14
Mil: z x+5 mam w odpowiedziach że 45/2 − 8ln2 ale nie wychodzilo mi tak
5 sty 09:29
Mil: cały czas zle mi wychodzi
5 sty 10:05
Mil: Pomoze ktos? Siedzę nad tym od godziny i nie wychodzi
5 sty 10:14
ICSP: Przecież policzyłeś całki.
Teraz musisz tylko podstawić granice całkowania.
5 sty 10:28
Mil: no ale jak podstawiam to mi nie wychodzi wcale
5 sty 10:35
ICSP:
| | 16 | | 1 | |
= |
| + 20 − 4ln(4) − |
| − 5 + 4ln(1) = ... |
| | 2 | | 2 | |
5 sty 10:41