matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Mógłby ktoś rozwiązać te całki metodą czesci?
czarniecki:
∫x*arctanx ∫(5x+1)*e
(
2x) Mógłby ktoś rozwiązać te całki metodą czesci?
4 sty 22:22
czarniecki:
w drugim e
2x
4 sty 22:23
Filip:
1
1
x
2
∫xarctanxdx=
x
2
arctanx−
∫
dx=
2
2
1+x
2
1
1
1
x
2
arctangx−
x+
arctanx+C
2
2
2
x
2
x
2
+1
1
∫
dx=∫
dx−∫
dx=x−arctanx
1+x
2
x
2
+1
1+x
2
1
1
5
∫(5x+1)e
2x
=
e
2x
(5x+1)−5∫e
2x
=
e
2x
(5x+1)−
e
2x
+C
2
2
4
4 sty 22:35