.
xyzz: z2+12i−5=0
Pomoże ktoś rozwiązać?
4 sty 22:04
6latek: z2=5−12i
Znajdz pierwiastki kwadratowe tej liczby zespolonej
4 sty 22:06
Filip:
z=x+yj
z2=(x+yj)2=x2−y2+2xyj
x2−y2=5 i 2xy=−12
Rozwiazujesz taki uklad rownan, zapisujesz rozwiazania
4 sty 22:17
6latek: z=5−12i
a=5
b=−12
| | 5+√169 | | −5+√169 | |
stad z1= +√ |
| − i √ |
| =√9−i√4= 3−2i |
| | 2 | | 2 | |
z
2= −3−2i
Po podniesieniu do potegi drugiej kazdego z nich dostaniesz 5−12i
4 sty 22:19
6latek: A co u Ciebie oznacza j?
ja wiem ale nie kazdy musi wiedziec .
4 sty 22:20
Filip: j=√−1
5 sty 00:41
6latek: Tylko musisz zrozumiec ze nie wszyscy studiuja elektryke czy elektronike .
5 sty 00:52
Filip: dokladnie roazumiem, sam tego nie studiuje
5 sty 00:55
janek191:
z2 = 5 − 12 i = ( 3 −2 i)2 ⇒ z = 3 −2 i lub z = − 3 + 2 i
5 sty 11:19