pochodne
gryfon: Jak to zapisać:
Przy pomocy pochodnej logarytmicznej wyprowadzić wzór na:
a)pochodną iloczynu
b)pochodna ilorazu
4 sty 21:22
Adamm:
(fg)'/fg = (log(fg))' = (log(f))'+(log(g))' = f'/f+g'/g
(fg)' = f'g+fg'
4 sty 21:25
gryfon: to jest pochodna iloczynu:
(fg)'/fg = (log(fg))' = (log(f))'+(log(g))' = f'/f+g'/g
a to pochodna ilorazu:
(fg)' = f'g+fg'
zgadza się

?
4 sty 21:56
Qulka: nie.. oba wyrażenia to do a)
4 sty 22:02
gryfon: b jak rozwiązać w takim razie?
4 sty 22:10
gryfon: wie ktoś jak zrobić punkty b?
4 sty 22:27
Adamm:
Sobie zróżniczkuj log(f/g)
4 sty 22:30
Qulka:
(f/g)'•(g/f) = (log(f/g))' = (logf))'−(log(g))' = f'/f−g'/g //•(f/g)
| | f'g−fg' | |
(f/g)'=f'g−fg'/g = |
| |
| | g2 | |
4 sty 22:33