Pierwiastki równania
edek:
Równanie : x3−3x2+mx+1=0
Dla jakich wartości parametru m pierwiastki równania tworzą ciąg arytmetyczny ?
a)1
b)3/2
c)2/3
d)−1
e)0
4 sty 20:20
edek: Prawidłowe może być kilka odpowiedzi
4 sty 20:20
Qulka: a
4 sty 20:24
ICSP: x1 + x2 + x3 = 3 ⇒ x2 = 1
czyli środkowy wyraz musi być równy 1.
x1 + x3 = 2
x1x3 = −1
m = x1x2 + x2x3 + x1x3 = x2(x1 + x3) + x1x3 = 2 − 1 = 1
4 sty 20:50
janek191:
m = 1
x
3 −3 x
2 + x + 1 = 0
x = 1
bo 1
3 − 3*1 + 1 + 1 = 0
Dzielimy przez x − 1
(x
3 −3 x
2 + x + 1) : ( x − 1) = x
2 −2 x − 1
Δ = 4 − 4*1*(−1) = 4*2
√Δ = 2
√2
lub
x = 1 +
√2
Mamy ciąg arytmetyczny: 1 −
√2, 1 , 1 +
√2
4 sty 20:52