przestrzenie, funkcje 2 zmiennych
HGH: Pytania bardziej teoretyczne.
Jesli dajmy na to narysuje sobie pierscien w ukladzie XY, to jest on w przestrzeni R2 czy R?
Dalej, jesli narysuje powieedzmy byrle w ukladzie XYZ to jest ona w przestrzeni R2 czy R3?
moze mi ktos wizualnie/na chlopski rozum wytlumaczyc jak interpretowac te przestrzenie i jak je
sobie wyobrazac?
i jeszcze takie pytanie, jesli wezme sobie funkcje dwoch zmiennych dajmy na to:
z = x2 + y2 +2x−6y+12 to ten zapis jest równoważny f(x,y) = x2 + y2 +2x−6y+12
i taka pokazuje mi ,cos, w 3D tak?
i jak wyobrazic sobie funkcje 3 zmiennych?
4 sty 19:41
Adamm:
Jeśli f:X→Y jest funkcją, to jej graf jest podzbiorem X x Y.
Czyli mając funkcję f:R2 → R dostajemy podzbiór R3, i tak należy to sobie wyobrażać.
jeśli masz funkcję f:R3 → R, to już nie musisz sobie jej wyobrażać.
4 sty 19:53
Adamm: tfu, nie graf tylko wykres
4 sty 19:55
HGH: moglbys podac jakis przyklad?
czyli np R2 to bedzie koło w ukladzie XY?
a w R3 moge sobie wyobrazic Kule w XYZ?
a R to "linia" czyli np y=x2?
4 sty 19:57
Adamm:
y = x2 raczej jak linia nie wygląda, ale reszta się zgadza
4 sty 20:01
HGH: no moze 'linia' to rzeczywiscie zle slowo, ale jej wykres bedzie w przestrzeni R?
4 sty 20:05
Adamm: będzie w R2
4 sty 20:13
HGH: No tak juz zalapalem, obraz funckji z R bedzie w R2 a z R2 w R3
4 sty 20:17
HGH: a funkcje np y=2 lub x=2 beda w R czy R2?
4 sty 20:19
Adamm:
Obraz tej funkcji jest w R, ale wykres jest w R2.
Wykres funkcji R2 → R3 będzie w R5.
4 sty 20:19
Adamm:
y=2 lub x=2
To raczej funkcja nie jest. Zbiór tych punktów będzie w R2.
4 sty 20:20
HGH: a jaka to bedzie funkcja ktorej wykres jest w R?
4 sty 20:22
Adamm:
Np. dowolna funkcja f:R0 → R1, czyli liczba rzeczywista.
4 sty 20:24
HGH: Ok, wszystko jasne, dzieki
4 sty 20:25