matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Geometria
Idda:
3π
W ΔABC dane są boki: AC:=a, BC:= b oraz kąt ACB o mierze
. Wyznacz długość dwusiecznej
4
kąta ACB Próbowałam cosinusami ale mam za dużo niewiadomych w równaniach.
4 sty 17:32
chichi:
Jak za dużo niewiadomych, a i b są dane
niech |AB|=x, x>0 Tw. Carnota:
3π
(1) x
2
=a
2
+b
2
−2ab*cos(
)
4
√
ab*((a+b)
2
−x
2
)
(2) jak jesteś leniwa to do gotowego wzoru b
c
=
a+b
I po ptokach jakby to @
Eta
powiedziała
4 sty 18:02