pochodne funkcji
x1: Mógłby ktoś rozwiązać te dwa przykłady, bo ja nie potrafię:
2)y=x
2√1+√x
4 sty 16:41
6latek: Teraz nie mam czasu . Pozniej pomoge
4 sty 16:51
Szkolniak: x
2√1+√x=
√x4+x9/2
4 sty 16:57
6latek: To nic nie da bo tak naprawde ona /on jest zielona/y
Ale ok
x1 czy ty jestes tak naprawde anonim123? Przyznaj sie .
Jesli tak to bierz przed oczy wzory na pochodne .
Przyklad nr 1 .
Pod jaki wzor podpada ?
4 sty 17:31
x1: nie jestem anonim 123
4 sty 17:41
4 sty 17:42
Szkolniak: To by był ten wzór gdyby funkcja była postaci y=√1−x2, zauważ że Ty masz jeszcze ułamek w
tym i sumę w liczniku.
4 sty 17:45
x1: czyli jak to rozwiązać, bo tu się zaczyna właśnie problem
4 sty 17:47
x1: szkolniak mógłbyś rozwiązać ten przykład?
4 sty 17:47
Szkolniak: Mógłbym. Takie przykłady robisz dla siebie czy ktoś ci je dał do zrobienia?
4 sty 17:52
6latek: | | f(x) | |
1− podpada pod wzor ( |
| ) masz iloraz funkcji |
| | g(x) | |
2piszemy sobie
f(x)= 1+
√1−x2
Liczymy pochodna f'
(1+
√1−x2)' podpada pod wzor na pochodna sumy
(1+
√1−x2)'= (1)'+(
√1−x2)'=0+ pochodna z
√1−x2
| | 1 | | −2x | | −x | |
Liczymy (√1−x2)'= |
| *(1−x2)'= |
| = |
| |
| | 2√1−x2 | | 2√1−x2 | | √1−x2 | |
teraz g(x)= x
2 to (g(x))'=2x
Podstaw do wzoru na iloraz pochodnej i licz
4 sty 17:56
6latek: Jak to policzysz to napisz pod jaki wzor podpada przyklad nr 2
4 sty 17:57