parametr
damn_ik: Wyznacz wszystkie wartości parametru m ∊R , dla których równanie (1−m)9x + 4*3x = m+2
ma dwa różne rozwiązania rzeczywiste.
ulozylem rownanie ze zmienna pomocnicza t = 3x, delta jest dodatnia, mam rozwiazania t1 i
t2, ale co z tym zrobic nie do konca wiem zeby byly wyniki rzeczywiste.
4 sty 13:07
getin:
jeszcze dołóż warunki
t
1+t
2 > 0
t
1*t
2 > 0
czyli (wykorzystując wzory Viete'a)
4 sty 13:10
Filip:
Warunki po podstawieniu t=3x, t>0
Δ>0 i t1+t2>0 i t1*t2>0
4 sty 13:10
damn_ik: dlaczego te pierwiastki muszą być dodatnie?
4 sty 13:19
Jerzy:
Bo funkcja wykładnicza przyjmuje tylko wartości dodatnie.
4 sty 13:29
chichi: A no dlatego, że jak podstawiasz 3x=t, to t>0 dla x∊R
4 sty 13:29
damn_ik: racja, dziękuję.
4 sty 13:32