matematykaszkolna.pl
Logarytmy Szkolniak: rysunekW prostokątnym układzie współrzędnych przedstaw zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których
 x+3 
współrzędne spełniają warunki:

=logx+2(y+2) i y2≤36.
 log2(x+2) 
Nie jestem w stanie podać tutaj własnej dziedziny, ale dla funkcji tej dziedziną jest suma przedziałów (−2;1)∪(−1;0> i zbiorem wartości będzie przedział (0;6>. Jest ktoś w stanie sprawdzić czy dobrze to zrobiłem? Jeśli potrzebne moje rozwiązanie to je tutaj zamieszczę, jeśli potrzebny lepszy rysunek to też się postaram wykonać.
4 sty 02:11
chichi: (−2, 1)∪(−1,0]=(−2,1) Nie sprawdzałem poprawności tego w ogóle, ale to musiałem poprawić, bo aż kłuje w oczy. Zerknę na to rano o ile ktoś mnie nie wyprzedzi. Dobranoc
4 sty 02:32
chichi: Ale w sumie gołym okiem widać, że dziedzina jest źle wyznaczona
4 sty 02:45
Szkolniak: Tam miało być −1, a nie 1. Ucięło mi minusa: (−2;−1)∪(−1;0>
4 sty 02:49
chichi: To pokaż jak wyznaczales tą dziedzinę
4 sty 02:54
chichi: Ze zbiorem wartości też coś nie halo, nie wiem jak Ty to powyznaczales
4 sty 02:57
chichi: (log2(x+2)≠0 ∧ x+2>0 ∧ x+2≠1) ⇒ x∊(−2, −1)∪(−1, +) (y+2>0 ∧ y2≤36) ⇒ y∊(−2, 6]
4 sty 03:03
Szkolniak: Wyznaczyłem ją dokładnie tak jak ty o 3:03. Funkcja wyszła mi: f(x)=2x+3−2 Dla tej funkcji wartości dla argumentu 0 wynosi 6, a naszym zbiorem wartości jest przedział (−2;6>, to jak? Mam mimo tego rysować dalej ten wykres funkcji? Wydaje mi się że dobrze zrobiłem że uciąłem to w tym miejscu. I swoją drogą, te moje opisy są po to aby 'naprawić' rysunek, bo tak jak mówiłem, nie mogłem niestety nadać swojej dziedziny i 'poucinać' wykresu..
4 sty 03:15
Szkolniak: Kurcze, narysowałbym dokładny rysunek i byłoby o wiele lepiej, bo nie musiałbym się bawić w te słowne opisy, ale niestety nie znam takiego programu gdzie mógłbym to przedstawić..
4 sty 03:17
chichi: Już wiem o co Tobie chodzi, o fragment wykresu, który jest rozwiązaniem, mogłeś ten fragment zaznaczyć na rysunku innym kolorem czy coś, dziwię się, że o tej godzinie Cię zrozumiałem. Tak jest wszystko dobrze w takim razie, miłej nocy
4 sty 03:31
Szkolniak: Dokładnie haha, przepraszam za zamieszanie jak jakoś chaotycznie to napisałem. Godzina młoda, zadania trzeba robić emotka Dzięki piękne za sprawdzenie i dobrej nocy!
4 sty 03:33
chichi: Nie ma za co, a i jeszcze jedno program, w którym możesz coś takiego ładnie narysowac, w sensie program sam narysuje to Geogebra graphing calculator w pełni darmowy, możesz sobie pobrać na komputer
4 sty 03:37
Szkolniak: Właśnie znam ten program i próbowałem tam narysować ten wykres funkcji, ale czy w ogóle da się tam ustalić swój własny zbiór wartości? Bo z dziedziną wszystko ładnie działa, ale zbioru wartości chyba się nie da?
4 sty 03:39
chichi: Wszystko się da jeśli się chce, o ile dziedzinę można łatwo ustalić, to z przeciwdziedziną już trzeba stosować tricki
4 sty 11:44