Logarytmy
Szkolniak:

W prostokątnym układzie współrzędnych przedstaw zbiór wszystkich punktów płaszczyzny, których
| | x+3 | |
współrzędne spełniają warunki: |
| =logx+2(y+2) i y2≤36. |
| | log2(x+2) | |
Nie jestem w stanie podać tutaj własnej dziedziny, ale dla funkcji tej dziedziną jest suma
przedziałów (−2;1)∪(−1;0> i zbiorem wartości będzie przedział (0;6>.
Jest ktoś w stanie sprawdzić czy dobrze to zrobiłem?
Jeśli potrzebne moje rozwiązanie to je tutaj zamieszczę, jeśli potrzebny lepszy rysunek to też
się postaram wykonać.
4 sty 02:11
chichi:
(−2, 1)∪(−1,0]=(−2,1)
Nie sprawdzałem poprawności tego w ogóle, ale to musiałem poprawić, bo aż kłuje w oczy. Zerknę
na to rano o ile ktoś mnie nie wyprzedzi. Dobranoc
4 sty 02:32
chichi: Ale w sumie gołym okiem widać, że dziedzina jest źle wyznaczona
4 sty 02:45
Szkolniak: Tam miało być −1, a nie 1. Ucięło mi minusa: (−2;−1)∪(−1;0>
4 sty 02:49
chichi: To pokaż jak wyznaczales tą dziedzinę
4 sty 02:54
chichi: Ze zbiorem wartości też coś nie halo, nie wiem jak Ty to powyznaczales
4 sty 02:57
chichi:
(log2(x+2)≠0 ∧ x+2>0 ∧ x+2≠1) ⇒ x∊(−2, −1)∪(−1, +∞)
(y+2>0 ∧ y2≤36) ⇒ y∊(−2, 6]
4 sty 03:03
Szkolniak: Wyznaczyłem ją dokładnie tak jak ty o 3:03.
Funkcja wyszła mi: f(x)=2
x+3−2
Dla tej funkcji wartości dla argumentu 0 wynosi 6, a naszym zbiorem wartości jest przedział
(−2;6>, to jak? Mam mimo tego rysować dalej ten wykres funkcji?
Wydaje mi się że dobrze zrobiłem że uciąłem to w tym miejscu.
I swoją drogą, te moje opisy są po to aby 'naprawić' rysunek, bo tak jak mówiłem, nie mogłem
niestety nadać swojej dziedziny i 'poucinać' wykresu..
4 sty 03:15
Szkolniak: Kurcze, narysowałbym dokładny rysunek i byłoby o wiele lepiej, bo nie musiałbym się bawić w te
słowne opisy, ale niestety nie znam takiego programu gdzie mógłbym to przedstawić..
4 sty 03:17
chichi: Już wiem o co Tobie chodzi, o fragment wykresu, który jest rozwiązaniem, mogłeś ten fragment
zaznaczyć na rysunku innym kolorem czy coś, dziwię się, że o tej godzinie Cię zrozumiałem. Tak
jest wszystko dobrze w takim razie, miłej nocy
4 sty 03:31
Szkolniak: Dokładnie haha, przepraszam za zamieszanie jak jakoś chaotycznie to napisałem.

Godzina młoda, zadania trzeba robić

Dzięki piękne za sprawdzenie i dobrej nocy!
4 sty 03:33
chichi: Nie ma za co, a i jeszcze jedno program, w którym możesz coś takiego ładnie narysowac, w sensie
program sam narysuje to
Geogebra graphing calculator w pełni darmowy, możesz sobie pobrać
na komputer
4 sty 03:37
Szkolniak: Właśnie znam ten program i próbowałem tam narysować ten wykres funkcji, ale czy w ogóle da się
tam ustalić swój własny zbiór wartości? Bo z dziedziną wszystko ładnie działa, ale zbioru
wartości chyba się nie da?
4 sty 03:39
chichi:
Wszystko się da jeśli się chce, o ile dziedzinę można łatwo ustalić, to z przeciwdziedziną już
trzeba stosować tricki
4 sty 11:44