granice funkcji jednej zmiennej
Witam: | | sin(4x) | |
lim |
| x −> π |
| | sin(3x) | |
Jak moge to obliczyć nie używając metody Hospitala?
3 sty 23:52
Filip:
sin(4x)=2sin(2x)cos(2x)=2sinxcosxcos(2x)
sin(3x)=−4sin
3x+3sinx
| sin(4x) | | 2sinxcosxcos(2x) | | 4cosxcos(2x) | |
| = |
| = |
| |
| sin(3x) | | sinx(−4sin2x+3) | | −4sin2x+3 | |
| | 4cosxcos(2x) | | 4*1*(−1) | | 4 | |
limx−>π |
| = |
| =− |
| |
| | −4sin2x+3 | | −4*0+3 | | 3 | |
4 sty 00:26
Mariusz:
Filip serio nie dało rady z wzorów redukcyjnych ?
sin(4(π−x))=
sin(3(π−x))=
no i z granicy
4 sty 00:51