Wzór na sumę szeregu geometrycznego
Julia: Niech 0 < q <1. Pokaż, że:
| | 1 | |
lim(1 + q + q2 + ... + qn−1) = |
| |
| | 1−q | |
n→
∞
Jak to wykazać?
3 sty 23:25
Filip:
ciag 1+q+q
2+...+q
n−1 − c. geometryczny malejacy o ilorazie q
| | 1−qn | |
Sume obliczymy ze wzoru S=a1 |
| , a1=1, wyrazow mamy n−1 |
| | 1−q | |
| | 1−qn−1 | |
1+q+q2+...+qn−1= |
| |
| | 1−q | |
| | 1−qn−1 | | 1 | |
limn−>inf |
| = |
| , bo qn−1 −> 0, dla q∊(0,1) |
| | 1−q | | 1−q | |
3 sty 23:39
luui:
@Filip, wyrazów mamy n.
W twojej sumie nie ma uwzględnionego ostatniego wyrazu ciągu.
S = 1+q+q
2...+q
n−1
qS = q+q
2+...+q
n
qS − S = q
n−1
S(q−1) = q
n−1
4 sty 01:38