wartosc bezwzględna
NoNIeWiem: czy do wartości bezwzględnej można stosowac wzory skróconego mnożenia np.
|x2−1|= |x−1| *|x+1|
3 sty 22:07
ICSP: można
3 sty 22:08
6latek: Mozna
3 sty 22:08
Filip: Mozna
3 sty 22:13
NoNIeWiem: tak

? a jak to
czyli nierówność |x
2−1|+|x+1|=0 można podzielić przez |x+1| i wyjdzie
|x−1|+1=0
3 sty 22:13
ICSP: Nie możesz dzielić przez 0.
Wyrażenie |x + 1| się zeruje dla x = −1
Należy wyciągnąć wyrażenie |x + 1| przed nawias.
3 sty 22:14
NoNIeWiem: dobra już wszystko wiem dzięki
przypomniało mi się
|x2−1| = |(x−1)(x+1)| = |x−1|•|x+1|
3 sty 22:14
Mila:
|x2−1|+|x+1|=0
Ponieważ |x2−1|≥0 i |x+1|≥0 to rozwiązaniem tego równania jest taka liczba ,
która spełnia jednocześnie równania:
x2−1=0 i x+1=0
czyli x=−1
3 sty 23:42
getin:
Na upartego to można podzielić ale trzeba to zrobić tak:
|x2−1|+|x+1| = 0 − teraz dzielę stronami przez |x+1|
|x−1|+1=0 lub |x+1|=0
|x−1|=−1 lub |x+1|=0
pierwsze to sprzeczność, z drugiego mamy rozw. x=−1
4 sty 10:53