p
Mil: Ile wynosi pochodna z cos5x oraz całka z cos5x?
3 sty 20:45
==:
(cos(5x))
'= −5sin(5x)
| | 1 | |
∫ cos(5x)dx= |
| sin(5x)+C |
| | 5 | |
3 sty 20:48
Qulka:
−5sin5x
1/5 • sin5x
3 sty 20:48
6latek: (cos5x)'= −5sin(5x)
3 sty 20:50
Mil: a moge wiedziec czemu tak? są na to jakieś konkretne wzory?
3 sty 20:51
3 sty 20:58
Mil: czyli jak mam zrobic pochodną z cos i jakiejs liczby*x to biore − przed i te liczbe?
a z całki biore 1/te liczbe? ale jakbym miala sin5x to co wtedy?
3 sty 21:07
==:
(sin(5x))
'= 5cos(5x)
| | 1 | |
∫ sin(5x)dx= − |
| cos(5x)+C |
| | 5 | |
3 sty 21:11
Mil: czyli z cos na sin w pochodnej zmienia się znak a z sin na cos w całce, ok, dziękuję
3 sty 21:12