rekurencja
rekurencja: Niech cn będzie liczbą ciągów o długości n zbudowanych z liter ze zbioru {A, B, C, D, E, F, G,
H, I}, w których żadne dwie spółgłoski nie występują obok siebie. Znajdź, uzasadnij i rozwiąż
równanie rekurencyjne.
3 sty 20:30
kerajs: c
n= 3c
n−1 + 18c
n−2
c
1=9
c
2=45
3 sty 21:49
rekurencja: Ojoj, a skąd taki wynik? Mogę prosić o jakieś rozpisanie?
4 sty 15:36
kerajs: Pierwsza linijka: cn=3cn−1+18cn−2
Zadanie sprowadza się do policzenia ile jest n−elementowych ciągów zawierających wyłącznie A,
B, C, D, E, F, G,
H, I (9 liter, w tym 3 samogłoski) ograniczonych regułą: po spółgłosce może następować tylko
samogłoska.
Wprowadziłem ciągi an, bn zliczające ile n−elementowych ciągów kończy się odpowiednio
samogłoską lub spółgłoską
Ograniczenie narzuca układ równań rekurencyjnych:
an=3an−1+3bn−1
bn=6an−1
Można by go rozwiązać, jednak w zadaniu pytają o sumę cn tych ciągów.
cn=an+bn=3an−1+3bn−1+6an−1=3cn−1+6(3an−2+3bn−2)=3cn−1+18cn−2
Pozostałe trzy linijki także wymagają wyjaśnień?
5 sty 07:11