dyskretna
dyskretna: Rozpatrując n−elementowe wariacje z powtórzeniami utworzone z elementów zbioru {A, B, C} podaj
ile wynosi suma
SUMA od k=0 do n [ (n po k) SUMA od t=0 do k (k po t)].
Swoją hipotezę uzasadnij kombinatorycznie.
3 sty 20:29
jc:
Suma mówi na ile sposobów możemy wybrać ze zbioru A, |A|=n,
podzbiory B, C, tak aby C ⊂ B ⊂ A.
Każdy taki podział możemy możemy uzyskać decydując przy każdym elemencie
czy należy do C, czy do B−C, czy do A−B, stąd liczba 3
n.
Do czego potrzebne Ci jakieś wariacje?
3 sty 22:18
dyskretna: Mnie do niczego, ale taką treść podał nam wykładowca...
3 sty 22:33