Pytający:
8
100 nie jest poprawnym wynikiem.
Skoro łopatologicznie to może najpierw jakiś analogiczny przykład, coby się zorientować o cóż
chodzi z tą bijekcją.
Rozważmy zbiór pokolorowań 2 jednakowych kul, mając do dyspozycji 2 kolory. Przykładowo każde
pokolorowanie możesz określić jednoznacznie poprzez podanie liczb kul pokolorowanych każdym
kolorem (w jakiejś ustalonej kolejności kolorów). Znaczy możesz każde takie pokolorowanie
(wzajemnie) jednoznacznie utożsamić z pewnym 2−elementowym ciągiem liczb całkowitych
nieujemnych, którego suma elementów jest równa 2. Przykładowo:
• ciąg (2, 0) odpowiada pokolorowaniu: 2 kule pierwszym kolorem, 0 kul drugim kolorem (i na
odwrót),
• ciąg (1, 1) odpowiada pokolorowaniu: 1 kula pierwszym kolorem, 1 kula drugim kolorem (i na
odwrót),
• ciąg (0, 2) odpowiada pokolorowaniu: 0 kul pierwszym kolorem, 2 kule drugim kolorem (i na
odwrót).
i w ten sposób masz określone wzajemnie jednoznaczne odwzorowanie (bijekcję).
W zadaniu chcą, żebyś znalazła bijekcję pomiędzy konkretnym zbiorem (pokolorowań 100
jednakowych kul 8 kolorami) a jakimś dowolnie przez Ciebie wybranym zbiorem ciągów binarnych
(zer i jedynek). Pytanie jak jednoznacznie "zaszyfrować" informację o kolorowaniu w jakimś
ciągu zer i jedynek? Sposobów jest wiele, ale można wykorzystać to co wyżej: każde
pokolorowanie możesz określić jednoznacznie poprzez podanie liczb kul pokolorowanych każdym
kolorem (w jakiejś ustalonej kolejności kolorów). Wystarczy tylko jakoś jednoznacznie zawrzeć
tę informację w ciągu binarnym. Przykładowo można ustalić, że:
• (liczba kul pokolorowanych pierwszym kolorem) = (liczba zer przed pierwszą jedynką),
• (liczba kul pokolorowanych drugim kolorem) = (liczba zer za pierwszą jedynką),
żeby odwzorowanie było jednoznaczne trzeba dodać, że w owych ciągach binarnych są po dokładnie
2 zera (bo tyle masz kul do pokolorowania) i jest dokładnie (2 − 1) = 1 jedynka (bo masz 2
grupy kul pokolorowanych takim samym kolorem, które chcesz jakioś odróżnić / oddzielić).
Wtedy:
• ciąg (0, 0, 1) odpowiada pokolorowaniu: 2 kule pierwszym kolorem, 0 kul drugim kolorem (i na
odwrót),
• ciąg (0, 1, 0) odpowiada pokolorowaniu: 1 kula pierwszym kolorem, 1 kula drugim kolorem (i na
odwrót),
• ciąg (1, 0, 0) odpowiada pokolorowaniu: 0 kul pierwszym kolorem, 2 kule drugim kolorem (i na
odwrót).
i w ten sposób masz określone wzajemnie jednoznaczne odwzorowanie (bijekcję) pomiędzy zbiorem
pokolorowań 2 jednakowych kul 2 kolorami a jakimś dowolnie przez Ciebie wybranym zbiorem
ciągów binarnych.
I analogicznie możesz określić bijekcję w Twoim zadaniu: każdemu pokolorowaniu 100 jednakowych
kul 8 kolorami odpowiada ciąg binarny złożony ze 100 zer i (8 − 1) = 7 jedynek, gdzie:
• liczba zer przed pierwszą jedynką to liczba kul pokolorowanych pierwszym kolorem,
• liczba zer pomiędzy pierwszą a drugą jedynką to liczba kul pokolorowanych drugim kolorem,
• ...
• liczba zer za siódmą jedynką to liczba kul pokolorowanych ósmym kolorem.
I wreszcie określiwszy taką bijekcję wiesz, że takich pokolorowań jest tyle samo co takich
ciągów (binarnych złożonych ze 100 zer i (8 − 1) = 7 jedynek). Czyli jest ich:
(takich ciągów jest tyle, ile wyborów miejsc dla jedynek (lub dla zer, obojętnie) spośród
wszystkich miejsc)