liczby zespolone
Filip:
Znajdz postac trygonometryczna liczby zespolonej
| | 5π | | π | |
Mi wyszlo, ze z=−√3+j=2(cos |
| +jsin |
| ) |
| | 6 | | 6 | |
Czy moglby ktos zweryfikowac?
3 sty 20:14
6latek: z=−√3+i
3 sty 20:32
Szkolniak: Mi wyszło tak samo: (
√2+i
√6)
4=−32(i
√3+1) i (i+1)
10=32i
stąd:
| | 5 | | 5 | |
z=−√3+i=2(cos( |
| π)+isin( |
| π)) |
| | 6 | | 6 | |
I tutaj pytanie, bo sam nie jestem do końca pewien − czy nie jest wymagane aby był tam napisany
ten sam kąt?
| | 5 | | π | |
Można napisać raz |
| π, a potem |
| ? |
| | 6 | | 6 | |
3 sty 20:35
Filip:
Tak, tak zjadlem 5
3 sty 20:47
Mila:
1)
z
1=(
√2+i
√6)
|z
1|=
√8=2
√2
===========
2)
z
2=1+i
|z
2|=
√2
3)
| | | | π | | π | | [2√2*(cos |
| +i sin |
| )]4 | | | 3 | | 3 | |
| |
z= |
| = |
| | | | π | | π | | [√2*(cos |
| +i sin |
| )]10 | | | 4 | | 4 | |
| |
| | | | 4π | | 4π | | 16*4*(cos |
| +i sin |
| ) | | | 3 | | 3 | |
| |
= |
| = |
| | | | 10π | | 10π | | 32*(cos |
| +i sin |
| )] | | | 4 | | 4 | |
| |
| | 7π | | −7π | |
=2*(cos(− |
| )+i sin( |
| ))= |
| | 6 | | 6 | |
=====================
3 sty 20:59