pochodne funkcji
12: oblicz pochodna funkcji:
y=x+ 1/x+ 1/x5
umie ktoś to rozwiązać?
3 sty 19:28
3 sty 19:31
Qulka: y'=1−1/x2−5/x6
3 sty 19:31
12: dziękuję
3 sty 19:34
Qulka: bo to ze wzoru (xn)' = nxn−1
więc
(x1)'=1x0=1
(x−1)'=−1*x−2=−1/x2
(x−5)'=−5*x−6=−5/x6
3 sty 19:34
6latek: A jak bedzie tak ?
3 sty 19:39
Qulka: to rozbij ten ułamek na dwa
1+1/x+1/x5
więc 0−1/x2−5/x6
3 sty 19:53
Filip:
6latek skoro tak lubisz pochodne, policz pochodna takiej funkcji
| | ex2(x+3)8 | |
f(x)=ln( |
| ), x>0 |
| | (2x+2)√x | |
3 sty 20:08