Funkcja wymierna wykaż na podstawie definicji
Jakiii22: Cześć!
Czy jakaś dobra duszyczka mogłaby mi powiedzieć, czy wykonałem zadanie poprawnie

Wykaż na podstawie definicji, że :
funkcja f(x) = 2
x jest rosnąca dla x∊R
Założenie: f(x) =2
x , Df=R
Teza: f(x) = 2
x jest rosnąca dla x∊R
Dowód:
Funkcją wykładniczą nazywamy funkcję, którą można opisać wzorem y = a
x , gdzie x∊R oraz "a"
jest ustaloną liczbą rzeczywistą dodatnią (a>0)
Funkcja wykładnicza jest rosnąca, gdy a∊(1:+
∞)
W naszym przypadku a = 2, 2∊(1;+
∞)
CKD.
Wersja 2)
Niech x1, x2 ∊ Df oraz x1<x2 ? f(x1)<f(x2)
x1−x2<0 f(x1) − f(x2) < 0
Toteż
f(x1) − f(x2) = 2
x1 − 2
x2 <0
CKD.
3 sty 18:46
chichi:
Na podstawie defincji funkcji rosnącej:
Teza: x
1 < x
2 ⇒ f(x
1) < f(x
2)
2
x1 − 2
x2 < 0
Ja bym w tym miejscu nie skończył dowodu, bo to niczemu nie dowodzi
3 sty 18:56
Jakiii22: Skoro x1<x2 to z tego wynika że 2x1−2x2 będzie <0
3 sty 19:06
Jakiii22: Czy jakbym dopisał to co wyżej, to byłoby poprawnie?
3 sty 19:20
chichi: ja o tym wiem, ale dowodząc to musisz uzasadnić jakoś, że ta różnica jest < 0
3 sty 19:20
6latek: Funkcja wykladnicza 2x jest roznowartosciowa i rosnaca
Wiec nierownosci argumentow odpowiada taka sama nierownosc wartosci funkcji
x1<x2⇔ax1<ax2 a>1
to samo dotyczy funkcji logarytmicznej dla a>1
3 sty 19:26
Jakiii22: Ok, dziękuję serdecznie
3 sty 19:34
Qulka: 6latku..to masz wykazać a nie zakładać
3 sty 19:35
6latek: Dobry wieczor

To prosze napisz jakbys to zrobiła . dzieki
3 sty 19:37
chichi: @
6latek no ja bym własnie dowiódł tego korzystając z funkcji logarytmicznej, ty
stwierdziłeś na wstępie, że rośnie
3 sty 19:41
Jakiii22: A czy mógłby ktoś to rozpisać, w taki sposób, aby wszystko było poprawnie?
Chciałbym wiedzieć, czy dobrze rozwiązałem takie zadanie, a chwilowo mam jeszcze większy mętlik
przez
chichi (napisałeś to co sam wiem, ale i tak dziękuję) i 6latek − zgadzam się z Tobą w pełni i
też uważam, że Twój zapis jest poprawny oraz kończy dowód
3 sty 19:42
6latek: Poprosze napisac jakbys to dowiodł . Tez jestem ciekawy . Dziekuje .
3 sty 19:43
Jakiii22: @6latek prośba do mnie czy do chichi, Qulka
3 sty 19:47
6latek: Przeciez Ty sam nie wiesz
3 sty 19:48
chichi: Próbuje Ci uświadomić, że ty wyszedłeś od tezy, ale wcale jej nie udowodniłeś

Moja propozycja:
2
x1 < 2
x2 / log
2
log
2(2
x1)−log
2(2
x2) < 0
log
2(2
x1:2
x2) < log
2(2
0)
log
2(2
x1−x2) < log
2(2
0)
x
1−x
2 < 0
x
1<x
2
Q.E.D.
3 sty 19:49
Qulka:
x2>x1
niech x2=x1+k k>0
f(x2)−f(x1)=2x2−2x1=2x1+k−2x1= 2x1•2k−2x1 = 2x1•(2k−1)>0
f(x2)>f(x1)
3 sty 19:49
Qulka: zastanawiałam się nad logarytmem ale dla mnie log wynika z wykładniczej
3 sty 19:50
chichi: @
Qulka Ja również się nad tym zastanawiałem
3 sty 19:54
6latek: Dobrze . dziekuje
Moj wpis z 19 : 48 byl do autora postu .
3 sty 20:08
Filip:
Czesc
chichi , czy dostales mandat w sylwestra?
3 sty 21:45
chichi: @
Filip no siemka, na szczęście udało się bez, nawet postrzelałem na rynku, ale policja nie
dawała mandatów. Najgorsze to 2−dniowe dochodzenie do siebie
3 sty 22:00
Filip: Ja dostalem mandat 50 zl
3 sty 22:15
6latek: Zaplacisz sam czy pojdzie z konta
3 sty 22:36
chichi: @
Filip taki niski, a to za co? @
6latek właśnie słyszałem, że niby "Państwo" z konta
ma pociągać
3 sty 22:48