rekurencja
rekurencja: Znaleźć i udowodnić indukcyjnie wzór na wyraz ogólny ciągu, dla którego zachodzi następujące
równanie rekurencyjne:
| | 5(n+2) | |
an = |
| an−1, a1 = 5. |
| | n | |
3 sty 18:12
jc: Wypisz 5 początkowych wyrazów, ale nie wykonuj mnożenia.
3 sty 18:26
rekurencja: Mam wypisane i widzę, że zaczyna mi się wszystko skracać...
Jestem na etapie:
| | 5(n+2) | | 5(n+1) | | 5(n) | | 5(n−1) | | 5(n−2) | |
an = |
| * |
| * |
| * |
| * |
| * |
| | n | | n−1 | | n−2 | | n−3 | | n−4 | |
a
n−5 = ...
i tutaj mam problem. Bo skracają się: mianownik k−tego ułamka z licznikiem k+2−ego ułamka.
Czyli z liczników rzeczywiście zostanie (n+2)(n+1), a te dwa ostatnie mianowniki, które się z
niczym nie skrócą, jakim cudem dadzą 6?
3 sty 18:50
rekurencja: i skąd wiemy, że jest akurat n tych wyrażeń (i mamy 5n)?
3 sty 18:52
jc:
a
1 = 5
| | 6 | | 5 | | 4 | |
a4 = 5*5* |
| *5* |
| *5* |
| |
| | 4 | | 3 | | 2 | |
| | 7 | | 6 | | 5 | | 4 | |
a5 = 5*5* |
| *5* |
| *5* |
| *5* |
| |
| | 5 | | 4 | | 3 | | 2 | |
| | 7*6*5*4 | | 7*6 | |
= 55* |
| =55* |
| |
| | 5*4*3*2 | | 3*2 | |
ogólnie
3 sty 19:02
rekurencja: Hm, zastanawia mnie, dlatego zamieniliśmy 7*6 na (n+2)(n+1), a 3*2 zostawiliśmy bez zmian (a
nie np. jako (n−2)(n−3))
4 sty 15:32