Zadania z statystyki opisowej
xyyzz: Witam, to znowu ja, muszę się do was zwrócić o pomoc. Przy rozwiązywaniu kolejnych zadań
napotkałem takie problemy jak:
1. co jest cechą zmienną w tym tekście: "w badaniu różnorodności wyznaniowej (religijnej)
obywateli polskich w Polsce (stan na 15.06.2019 r),"
2.W pewnej krakowskiej kamienicy zbadano ilość kwiatów doniczkowych w poszczególnych
mieszkaniach. Otrzymano następujące wyniki: 2, 5, 6, 7, 3, 8, 3, 8, 5, 5, 0, 6, 6, 4 ,8, 8, 4,
7, 0, 7. Określić
zbiorowość oraz jednostkę statystyczną.
3. Rozkład mężczyzn według numeru noszonego obuwia w wylosowanej próbie 74 mężczyzn
był następujący:
Rozmiar buta Liczba mężczyzn
37−38 2
38−39 5
39−40 15
40−41 30
41−42 15
42−43 5
43−44 2
razem 74
Jaki jest typowy obszar zmienności zbadanej cechy?
średnia mi wyszła 40,5
s=0,6251 dostałem odpowiedź, że źle, po poprawkach wyszedł mi wynik s=167,61115, lecz wydaje mi
się trochę za wysoki.
3 sty 17:49
Qulka: s=1,196842693
3 sty 18:43
3 sty 19:16
xyyzz: Super, dziękuję. Już wiem gdzie popełniłem błąd przy liczeniu s. Już tyle razy mi pomogłaś, że
nie wiem jak mam dziękować😃
3 sty 20:32