Potrzebuję pomocy w granicach ciągów
sUser: Zadanie 1.Czy to jest dobre rozwiązanie?
| | log3(3n+2) | |
limn−>∞ |
| = |
| | log3 (9n+8) | |
| | | | 2 | | n * log33 + log3(1+ |
| ) | | | 3n | |
| |
= limn−>∞ |
| = |
| | | | 8 | | n * log39 + log3(1+ |
| ) | | | 9n | |
| |
| | n * log33 | | | |
= lim |
| + lim |
| = |
| | n * log39 | | | |
| | log33 | | 0 | | 1 | |
= |
| + |
| = |
| |
| | log39 | | 0 | | 2 | |
Zadanie 2.
| | 1 | | 1 | |
limn−>∞ |
| + ... + |
| |
| | √n2+1 | | √n2+n | |
siedzę ponad godzinę i nie wiem jak zrobić to zadanie...
Proszę o pomoc i z góry dzięki za zaangażowanie
3 sty 17:44
Mila:
Z tw. o trzech ciągach:
| | 1 | |
Najmniejszy składnik : |
| |
| | √n2+n | |
| | 1 | |
Największy składnik: |
| |
| | √n2+1 | |
Składników jest n.
| | 1 | | n | | 1 | |
an=n* |
| = |
| = |
| →1 |
| | √n2+n | | n*√1+1n | | √1+1n | |
| | 1 | | n | | 1 | |
bn=n* |
| = |
| = |
| →1 |
| | √n2+1 | | n*√1+1n2 | | √1+1n2 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
n* |
| ≤ |
| + |
| ......+ |
| ≤n* |
| ⇔ |
| | √n2+n | | √n2+1 | | √n2+2 | | √n2+n | | √n2+1 | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
limn→∞ |
| + |
| ......+ |
| =1 |
| | √n2+1 | | √n2+2 | | √n2+n | |
3 sty 18:20
Filip:
| | 0 | |
Zadanie 1 − zle, zauwaz ze w pewnym momencie dostajesz |
| co jest symbolem nieoznaczonym, |
| | 0 | |
proponuje
| | log3(3n+2) | | inf | |
limn−>inf |
| = |
| − symbol nieoznaczony |
| | log3(9n+8) | | inf | |
proponuje hospitalizowac
| dlog3(9n+8) | | 2*9n | |
| = |
| |
| dn | | 9n+8 | |
| | log3(3n+2) | | 3n | 9n+8 | | 1 | |
limn−>inf |
| =limn−>inf |
|
| = |
| |
| | log3(9n+8) | | 3n+2 | 2*9n | | 2 | |
3 sty 18:21
Mila:
Filip
Nie możesz stosować reguły de l"Hospitala.
Spróbuj z tw. o trzech ciągach.
3 sty 18:43
Filip: dlaczego?
3 sty 19:00
Mila:
Pochodną liczymy dla funkcji ciągłej.
3 sty 19:24
Filip:
a funkcja f(n)=log3(3n+2) ja nie jest?
3 sty 20:02
Mila:

f(0)=log
3(3
0+2)=1
f(1)=log
3(5)
f(2)=log
3(11)
3 sty 22:06
chichi:
f: |N → |R jest ciągła
3 sty 22:10
jaros: @Mila takie pytanko, skąd wypatrzyłaś największy i najmilejszy składnik do tw. o 3 ciągach?
3 sty 22:14
Filip:
Czyli jak to jest, finalnie nie mozna robic tego hospitalem?
3 sty 22:14
chichi:
√n2+n → +
∞
zatem mianowniki będą co raz to większe i większe, a największym będzie właśnie
√n2+n,
licznik jest stały, a mianowniki rosną, czyli liczby maleją
3 sty 22:18
chichi: @
Filip musisz poczekać na ekspertów od analizy hah, ja póki co na analizie matematycznej
mam granice ciągów prostszych niż w liceum byli

I nie wiem kiedy ona się w końcu rozkręci
na dobre

Jeszcze niedawno Profesor zabraniał mi wchodzić z limesem pod pierwiastek, dopóki
nie udowodnię, że pierwiastek jest funkcją ciągłą, więc no hah. W końcu to kierunek
matematyka, zanim poznasz sposoby trzeba nabyć teorii i wszystko udowodnić
3 sty 22:36
Mila:
Jaros Nie pamiętam
3 sty 23:19
sUser: Jak w takim razie rozwiązać zadanie pierwsze?
nie bardzo mam pomysł na ograniczenia górne i dolne.
4 sty 10:39
aaa: w pierwszym rozbijanie ułamka trochę nie tak
| a+b | | a | | b | |
| ≠ |
| + |
| więc wcale tam nie ma 0/0 |
| c+d | | c | | d | |
4 sty 11:33
Filip:
moze tak
sUser
| | log3(3n+2) | |
bn= |
| |
| | log3(9n+8) | |
| | log3(2*3n) | |
cn= |
| |
| | log3(9n+8) | |
a
n<=b
n<=c
n
| | log33n | |
limn−>infan=limn−>inf |
| = |
| | log3(9n+8) | |
| | n | | n | | 1 | |
=limn−>inf |
| =limn−>inf |
| = |
| |
| | | | | | 2 | |
| | log33n+log32 | |
limn−>infcn=limn−>inf |
| = |
| | log3(9n+8) | |
No i jak dla mnie teraz odpowiedni komentarz i koneic zadania, tylko sprawdz czy poprawnie
dobralem ciagi
4 sty 11:55
sUser: Filip, dzięki, napracowałeś się

Mam tylko pytanie, ostatnia linia zadania, "n" nie jest wyłączone przed nawias w liczniku i
mianowniku. Więc chyba nie można go tak poprostu skrócić (sam na początku zrobiłem ten błąd).
4 sty 12:09
Filip:
W ostatniej linijce patrzac na wyrazenie, zobaczylem, ze najwieksza potega zmiennej 'n' w
liczniku jest taka sama jak najwieksza potega 'n' w mianowniku.
Mozna tutaj podzielic licznik i mianownik przez n, albo mozna zobaczyc, ze jesli tak jest, to
granica ciagu to bedzie iloraz wspolczynnikow stojacych przy tych 'n'.
| | 1 | |
Tutaj w liczniku masz 1*n , a w mianowniku 2*n, wiec granica to bedzie |
| |
| | 2 | |
Oczywiscie mozna jak mowisz, wyciagnac 'n' przed nawias:
n sie skraca
I napisac, ze
| | 1 | |
wiec, g= |
| , jednak troche wiecej roboty jest, a nie jest to wymagane, wiec mozna na |
| | 2 | |
"skroty"
4 sty 12:23
ICSP: | log33n | | log3(3n+2) | | log3(3n+2*3n) | |
| ≤ |
| ≤ |
| |
| log3(9n+8*9n) | | log3(9n+8) | | log3 9n | |
Z twierdzenia o trzech ciągach:
4 sty 12:51
jc: sUser,
Wyłącznie nie ma sensu. Po wyłączeniu nadal nie możesz stosować twierdzenia o arytmetyce
granic. Jeśli chcesz, to podziel licznik i mianownik przez n.
4 sty 12:52
sUser: Już zrozumiałem. Dzięki wszystkim za pomoc. Pozdrawiam
4 sty 16:34
Mila:
Myślałam, że
sUser lub Filip poda ograniczenia

Miałam dzisiaj podać
4 sty 17:30