zbiory
Filip:
Wyznaczyc zbiory A ∩ B, A ∪ B, A \ B, B \ A oraz A' = −A (dopelnienie A do przestrzeni), jezeli
A := {(x, y) ∊ R2 : 1 <= x2 + y2 <= 9}
B := {(x, y) ∊ R2 : y > 2x}
3 sty 14:57
HGH: A masz pierscien, b to funkcja liniowa, narysuj sobie obydwa i wszystko odczytasz z rysunku
3 sty 15:21
Filip:
a no tak, ale jak wyniki zapisac matematycznie?
3 sty 15:28
Iryt:

Graficznie przedstawiasz każdy przypadek.
A∩B=[(x,y)∊R
2 : 1 <= x
2 + y
2 <= 9 i y>2x}
Dla sumy zbiorów piszesz: 1 <= x
2 + y
2 <= 9
lub y>2x
3 sty 16:05
Filip:
dla roznicy pisze '−'? Tak samo co to jest A' = −A?
3 sty 16:11
Iryt:
Znak różnicy : \
A'− zbiór punktów które nie należą do zbioru A ( tutaj wszystko poza pierścieniem )
R2\A={(x,y)∊R2 : x2+y2<1 lub x2+y2>3}
3 sty 17:24