. Sprawdź dla jakich x ∈ R zachodzi równość
jaros: Sprawdź dla jakich x ∈ R zachodzi równość
arctg(x) = arcctg({1}{x})
Nie mogę wpaść na pomysł jak rozwiązać ten problem
3 sty 14:34
ICSP: Policz pochodną funkcji :
f(x) = arctg(x) − arcctg(1/x)
3 sty 14:36
jc:

arcctg 1/x = arctg x dla x>0.
tg a = x
ctg a = 1/x
arctg x = a
arcctg 1/x = 0
A jak będzie dla ujemnych x?
3 sty 14:53
jaros: @ICPS pochodna tego wyrażenia jest równa 0, ale nie za bardzo wiem, jaki wniosek z tego
wyciągnąć
3 sty 15:08
jaros: @jc hmmm nie wiem za bardzo co masz na myśli, znaczy coś takiego
tg b = −x?
3 sty 15:10
jaros: @ICPS, @jc
3 sty 22:11
ICSP: Skoro pochodna dla funkcji się zeruje to jaką postać ma ta funkcja?
3 sty 22:15
jaros: no jest prostą w z dziedziną x ≠0
3 sty 22:18
ICSP: prosta nie musi być funkcja.
Jednak jesteś blisko.
3 sty 22:18
jaros: Jednak nie wiem, gdzie teraz szukać
3 sty 22:22
ICSP:
| | ⎧ | A dla x > 0 | |
| f(x) = | ⎨ | |
|
| | ⎩ | B dla x < 0 | |
Wystarczy podstawić x = 1 aby sprawdzić ile wynosi A oraz x = −1 aby sprawdzić ile wynosi B.
3 sty 22:24
jc: Oj, tam miało być arcctg 1/x=a, nie zero.
arctg x = a oznacza, że x=tg a i a∊(−π/2, π/2)
arcctg 1/x = a oznacza, że 1/x=ctg a, czyli x=tg a i a∊(0,π)
Dlatego dla dodatnich x mamy równość.
Dla ujemnych x, a<0, więc nie może być równości.
3 sty 22:26
jaros: Tylko, że skąd wiemy, żeby przyjąć x=1 lub x=−1
3 sty 22:26
ICSP: Skoro jest stała w przedziale x > 0 to nie ma różnicy którą liczbę z tego przedziału wezmę w
celu obliczenia wartości funkcji f.
Zacznij brać losowe liczby a zobaczysz dlaczego x = 1 jest wygodną.
3 sty 22:29
Józef: Dla
| | π | | π | |
A dla x > 0, Prawda bo |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | 3π | |
f(x) = B dla x<0, fałsz bo − |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
Takie wnioski mają być?
3 sty 22:37