dany jest ciąg arytmetyczny
loca: Dany jest ciąg arytmetyczny o pierwszym wyrazie równym 1. Suma początkowych dziesięciu wyrazów
tego ciągu jest czterokrotnie większa od sumy początkowych pięciu wyrazów. Sprawdź, czy suma
początkowych stu wyrazów tego ciągu jest większa od 10 * 210
1 mar 22:08
edi: | (a1 + a10)10 | | (a1 + a5)5 | |
| = |
| * 4 |
| 2 | | 2 | |
(2a
1 + 9r) = 2(2a
1 + 4r)
r = 2
a
100 = 199
S
100 = 10 000
10 * 2
10 = 10 240
10 240 > 10 000
1 mar 22:26
edi: w liczniku pierwszego ułamka miało być:
1 mar 22:27
marcel:
9 maj 20:15