Odwzorowania liniowe
jaros: Pomógłby mi ktoś z tym zadaniem i wytłumaczył mi co i jak się tutaj robi? Obecnie nie mam się
kogo spytać i nie wiem jak poradzić sobie z takim zadaniem.
Dane jest odwzorowanie liniowe g : R3 −→ R3 określone wzorem
g(x, y, z) = ((m − 2)x + 2y − z, 2x + my + 2z, 2mx + 2(m + 1)y + (m + 1)z)
a) Wyznaczyć rząd odwzorowania g dla różnych wartości parametru m.
b) Dla kt ́orych warto ́sci parametru m odwzorowania g jest izomorfizmem?
3 sty 02:08
Adamm:
Najpierw trzeba zapisać g jako macierz.
g =
[ m−2, 2, −1 ]
[ 2, m, 2 ]
[ 2m, 2(m+1), m+1 ]
Dalej sprowadzasz do postaci trójkątnej metodą Gaussa
izomorfizm będzie wtedy gdy rząd = 3
3 sty 03:03
Adamm: metoda Gaussa żeby obliczyć rząd g
3 sty 03:04
jc: Kolumny macierz kwadratowej są liniowo niezależne ⇔ wyznacznik macierzy ≠ 0
Wyznacznik g = m(m−1)(m−2)
Wniosek. Dla m≠0,1,2 rząd = 3.
m=0, 1, 2 rozpatrujemy osobno.
m=0
−2 2 −1
2 0 2
0 2 1
−1 1 −1
1 0 2
0 1 1
−1 1 −2
1 0 2
0 1 0
−1 1 0
1 0 0
0 1 0
rząd = 2
pozostaje do rozpatrzenia m=1 i m=2
3 sty 10:46
jaros: Przez jakie wyrażenia w metodzie Gaussa mnożysz Macierz G by uzyskać g = m(m−1)(m−2)?
3 sty 13:51
jc: Nie mnożę, policzyłem wyznacznik.
3 sty 13:53
jaros: Metodą steinera?
3 sty 14:31
jc: Wykorzystałem twierdzenie:
Kolumny macierz kwadratowej są liniowo niezależne ⇔ wyznacznik macierzy ≠ 0
W zadaniach z parametrami wyznacznik pomaga.
3 sty 14:46
jaros: Znaczy, która metodą? bo jak dopisywałem do tej kolumny 2 pierwsze wiersze i sporo liczenia
jest, a twierdzenie o którym piszesz sprawdza się chyba rzędem macierzy
3 sty 15:34
jc: Spróbujmy inaczej.
m−2, 2, −1
2, m, 2
2m, 2(m+1), m+1
Od III wiersza odejmijmy I i II.
m−2, 2, −1
2, m, 2
m, m m
Widać, że m=0 to osobny przypadek
Załóżmy więc, że m≠0 i podzielmy ostatni wiersz przez m.
m−2, 2, −1
2, m, 2
1 1 1
m−1 3 0
0 m−2 0
1 1 1
Jeśli m≠1, 2, (i oczywiście 0) to mamy rząd 3.
Teraz rozważ 3 osobne przypadki: m=0,1 ,2.
m=0 rozpatrzyłem wcześniej.
m=1
0 3 0
0 −1 0
1 1 1
rząd = 2
m=2
1 3 0
0 0 0
1 1 1
rząd = 2
3 sty 16:39
jaros: Dobra wszystko rozumiem tylko jeszcze malutkie pytanko
![](emots/2/zeby.gif)
Wyznacznik g = m(m−1)(m−2)
"Wniosek. Dla m≠0,1,2 rząd = 3."
A jak było h=(m−1)(m−2) to dla m≠0,1,2 rząd by wyniósł 2?
3 sty 22:10
Adamm:
Jeśli macierz jest n x n to
wyznacznik ≠ 0 ⇔ rząd = n
4 sty 00:00