Oblicz granice funkcji:
jaros: Oblicz granice funkcji (nie liczy jej photomath ani symbolab):
1)lim(x−2atctgx)lnx
x−>
∞
| | 1 | |
x−>−∞(minus niesk.) ( |
| ) jest w potędze "e" lecz nie wiem dlaczego na podglądzie |
| | x−1 | |
tak tego nie widać
2 sty 23:11
janek191:
2) f(x) = (x −1)*e1x−1 − x
2 sty 23:13
ICSP: 2)
| | e1/(x−1) − 1 | |
f(x) = |
| − 1 → ln(e) − 1 = 0 |
| | | |
2 sty 23:16
ICSP: a pierwsze to jakoś dziwnie zapisane.
to ma być area cotangens hiperboliczny?
2 sty 23:17
jaros: lim(x−2arctgx)lnx
x−>∞
Już poprawiam
To 2) to jest reguła de l'Hospitala?
2 sty 23:22
ICSP: no to bez sensu bo oba człony iloczynu są rozbieżne do
∞, więc sam iloczyn również jest
rozbieżny do
∞.
Drugie to wzór:
| | ax − 1 | | 1 | |
lim |
| = ln(a) gdy x → 0 ( |
| dąży do 0 gdy x → ∞) |
| | x | | x − 1 | |
2 sty 23:23
jaros: A jak pokazać, że lim x−2atctgx jest rozbieżny do ∞? oraz tak z ciekawości w 2) jakaś
wskazówka kiedy ten wzór stosować?
x−>∞
2 sty 23:30
jaros: A nie ważne, granica arctg = π a ∞−π to ∞
2 sty 23:32
ICSP: stosujesz go wtedy kiedy masz funkcję f taką, że
f → 0 i f ≠ 0
oraz granicę w postaci:
Czyli dokładnie wtedy kiedy przykład podchodzi pod dany wzór.
2 sty 23:35
jaros: co się dzieje z wrażeniem (x−1) które jest w iloczynie z e oraz −x? Bo nie rozumiem dlaczego
limesa przekształcamy w funkcje a potem jeszcze zmienia się to w ln(e)
2 sty 23:42
ICSP: Musisz zrozumieć pewną różnicę.
Funkcja dąży:
f(x) = x →
∞ (gdy x →
∞)
Natomiast granica jest równa:
lim f(x) = lim x =
∞ (pod lim jest x →
∞)
Oba zapisy oznaczają dokładnie to samo (z tym, że w pierwszym musisz nad strzałką napisać do
jakieś wartości/symbolu dąży x)
Ja używam pierwszego zapisu (najpierw przekształcam funkcję a potem przechodzę do granicy)
Można robić drugi sposobem:
| | e1/(x−1) − 1 | |
lim (x−1)e1/(x−1) − x = lim |
| − 1 = ln(e) − 1 |
| | | |
2 sty 23:48
jaros: Ok ok, teraz rozumiem, a z jakiego przekształcenia wziął się jeszcze ln(e)?
2 sty 23:54
ICSP: z wzoru:
| | af(x) − 1 | |
limf(x) → 0 |
| = ln(a) |
| | f(x) | |
a w tym wzorze to liczba dodatnia, więc możesz podstawić np e
f(x) w tym wzorze to funkcja która się nie zeruje i dąży do 0 (możesz podstawić np f(x) =
2 sty 23:57
jaros: Okok rozumiem, a jeszcze to, że w 2) granica dąży do "−"niesk wpływa jakoś na stosowanie tego
wzorku?
3 sty 00:03
ICSP: Wzór ma 2 założenia:
1
o f(x) ≠ 0
2
o lim f(x) = 0
| | 1 | |
Czy oba są spełnione? (gdy x → − ∞ a twoją funkcją jest |
| ) |
| | x−1 | |
3 sty 00:06
jaros: | | 1 | |
A to przypadkiem 1o nie jest spełnione bo tam jest |
| = 0? |
| | −∞ | |
3 sty 00:35
ICSP: −
∞ to nie liczba

To jest symbol.
| | 1 | |
Nie znajdziesz liczby rzeczywistej dla której wyrażenie |
| przyjmie wartość 0. |
| | x−1 | |
Nie wprowadzaj na siłę granicy tam gdzie jej nie ma.
3 sty 00:40
jaros: dobra teraz rozumiem

i jeszcze w roli ścisłości jak mam (iloczyn)e
f(x) +/− ... to szukać
tego wzorku?
3 sty 00:53
ICSP: nie zawsze.
xex → 0
xe−x → 0
gdy x → ∞
3 sty 11:11