pochodna
anonim123: | | 5x−1 | |
Jak policzyć pochodną z funkcji y=ln |
| wiem że ze złożenia, ale nie wiem jak? |
| | 3x+2 | |
2 sty 18:25
Szkolniak: | | 1 | | 5x−1 | | 3x+2 | | 5(3x+2)−3(5x−1) | |
y'= |
| *( |
| )'= |
| *( |
| )= |
| | | | 3x+2 | | 5x−1 | | (3x+2)2 | |
| | 3x+2 | | 15x+10−15x+3 | | 13(3x+2) | |
= |
| * |
| = |
| = |
| | 5x−1 | | (3x+2)2 | | (5x−1)(3x+2)2 | |
2 sty 18:35
ICSP: | | 5x − 1 | |
f(x) = ln( |
| ) = ln(5x−1) − ln(3x + 2) |
| | 3x + 2 | |
| | 5 | | 3 | | 15x + 10 − 15x + 3 | |
f'(x) = |
| − |
| = |
| = ... |
| | 5x − 1 | | 3x + 2 | | (5x−1)(3x+2) | |
2 sty 18:42
anonim123: Dzięki
2 sty 18:51
6latek: to prosze policzyc
2 sty 18:56
Jeszcze student: Lecisz
Pochodna sinx = cosx razy pochodna wnętrza, czyli pochodna ilorazu
| | 5(x−3) − (5x−2) | |
cos(...) * |
| |
| | (x−3)2 | |
2 sty 18:59
6latek: To mial rozwiazac
anomim123
2 sty 19:00
2 sty 19:08
Filip:
6latek najlepiej jak masz problem z zadaniem/przykladem, wstawiaj nowy watek
2 sty 19:17
Szkolniak: Filip, to chyba zadania dla anonima żeby policzyła i poćwiczyła
2 sty 19:21
2 sty 19:29
6latek: Przepraszam ale wstaw tutaj rozwiazanie
Juz mnie poprostu bolą oczy

Nastepne do rozwiazania
1) g(t)= (−4t
5+t
4−1)tgt
2) h(x)= x
2*cosx *sinx
| | Aa3+Bsina | |
6) m(a)= |
| |
| | a2+Ccosa | |
2 sty 19:38
6latek: tamta pochodna to prosta
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
f'(x)= 10( |
| −8x2)9*( |
| −8x2)'= 10( |
| −8x2)9*(− |
| −16x) |
| | 5x | | 5x | | 5x | | 5x2 | |
2 sty 19:43
6latek: Do nr 2 zastosuj wzor
[f*g*h]'= f'*g*h+f*g'*h+f*g*h'
Jesli masz policzyc pochodna iloczynu trzech funkcji
2 sty 19:47
Jerzy:
Prosta,ale nie ustrzegłeś się błędu
2 sty 19:50
anonim123: gdzie 6latek ma błąd?
2 sty 19:53
Jerzy:
Sorry , nie było pytania
2 sty 19:53
anonim123: 6latek t, z, u, A, a, C, c, B to stałe?
3 sty 11:57
Jerzy:
Wiesz co oznacza zapis g(t) ?
3 sty 12:04
anonim123: chyba t jest zmienną?
3 sty 12:21
6latek: Tak zamiast po x liczysz po t
W ostatnim A B C to sa stale i a jest zmienna
Tzn dalem tak zeby nie przyzwyczajac sie ze zawsze musi byc po x
3 sty 12:27
6latek: Jak to skonczysz to zaczniemy zabawe z powazniejszymi pochodnymi

Musisz miec wzory przed oczami
| | sinx | |
np korzystajac z tego ze tgx= |
| oblicz pochodna tangensa |
| | cosx | |
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
Oblicz np ( |
| )' Zauwaz ze tutaj mozesz napisac tak |
| = |
| * |
| |
| | x2 | | x2 | | x | | x | |
| | 1 | | 1 | | 1 | |
( |
| * |
| )' −−−wzor na pochodna iloczynu znasz i wzor na pochodna ( |
| ' jest we |
| | x | | x | | x | |
wzorach
wiec policz
Pozniej napisze nastepne pochodne juz funkcji zlozonej do obliczenia
3 sty 13:08
anonim123: nie wiem od czego zacząć w pierwszym przykładzie
3 sty 13:26
anonim123: drugi przykład: 2x*cosx*sinx+x
2*cosx
3 sty 13:30
6latek: Trzeci popraw mianownik
Podnioslas argument do potegi drugiej zamiast cos
mianownik zapisz tak cos2z lub (cosz)2
Drugi dokoncz
Pierwszy natomiast
masz dwie funkcje jedna to (−4t5+t4−1) druga to tg(t)
Wzor na iloczyn pochodnej
3 sty 13:37
Jerzy:
| | 1 | |
W drugim prościej policzyć pochodną h(x) = |
| x2sin(2x) |
| | 2 | |
3 sty 13:41
6latek: Dzien dobry
Jerzy 
Prosze moze wez to dziewczę na razie pod swoja opieke

ja musze z oczami odpoczac . dzieki .
3 sty 13:47
3 sty 14:10
anonim123: ?
3 sty 14:49
anonim123: zadanie z etrpezu √2x−sinxcos3x obliczyć pochodną Może ktoś napisać jak?
3 sty 15:24
Iryt:
f(x)=
√2x−sinx*cos3x
| | 1 | |
f'(x)= |
| *(2x−sinx*cos3x)' |
| | 2√2x−sinx*cos3x | |
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
(2x−sinx*cos
3x)'=2−(cosx*cos
3x+sinx*3*cos
2x*(−sinx) )=
2−(cos
4x−3sin
2x*cos
2x)=2−cos
4x+3sin
2x*cos
2x
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
| | 2−cos4x+3sin2x*cos2x | |
f'(x)= |
| |
| | 2√2x−sinx*cos3x | |
3 sty 15:47
anonim123: | | 2x | |
Dziękuję  y=4−arctg |
| jak obliczyć tą pochodną? |
| | 1+x | |
3 sty 16:39
Filip:
| | 1 | |
y= |
| [ln(1+x2)+(arctgx)2−xarctgx] |
| | 2 | |
y'=...
3 sty 16:46
Filip:
| | 1 | 2 | | −2 | | −2 | |
y'=− |
|
| = |
| = |
| |
| | | (1+x)2 | | 4x2+(x+1)2 | | 5x2+2x+1 | |
3 sty 16:49
anonim123: nie wiem skąd się wzięło to co napisałeś Filip
3 sty 16:49
Filip:
Sory, nie patrz na wpis z 16:46
3 sty 16:52
anonim123: | | 2x | |
Czy 1+( |
| )2 nie powinno być pod pierwiastkiem? |
| | 1+x | |
3 sty 16:56
Filip:
Nie
Jak chcesz sie pobawic pochodnymi tutaj masz przyklad, oblicz pochodna funkcji takiej
| | 3√xex2−tgx | |
f(x)=√xarctg( |
| ) |
| | sin4x4 | |
3 sty 16:59
anonim123: Popatrzyłam na zły wzór na ctgx dzięki
3 sty 17:03
Iryt:
| | 1 | | 2*(1+x)−2x*1 | |
=− |
| * |
| = |
| | | | (1+x)2 | |
| | (1+x)2 | | 2 | |
=− |
| * |
| = |
| | 4x2+(1+x)2 | | (1+x)2 | |
3 sty 17:18
6latek: anonimku 123
Do policzenia tez takie pochodne z funkcji
| | 1 | | 2x | |
f(x)= |
| arc tg( |
| ) |
| | 2 | | 1−x2 | |
2) f(x)= ctg
4(6x)
| | 1 | |
3) f(x)= arccos( |
| ) |
| | arctg(sin2x)+4 | |
4) f(x)= e
−x2
5) f(x)= 4
1/sinx
6) f(x)= ln ctgx
7)f(x)= log
3arctgx
8)f(x)= e
sin2x√lntg2x
9) f(x)=
3√x tutaj mozesz zapisac tak
3√x= x
1/3
10) f(x)= x
2*
4√x3
11) f(x)= x
e
12) g(x)= pπ{x} tutaj jest pierwstastek stopnia π z x
Na tyle teraz dosc .
Jeszcze by zostaly funkcje typu f(x){g(x) i log
f(x)g(x)
To potem
3 sty 17:20
6latek: Mialobyc typu f(x)g(x)
3 sty 17:23
anonim123: Jeszcze nie skończyłam zadanych wcześniej, bo robiłam przykłady z etrapezu i nie wiem jak
policzyć pochodną
z log3(√x2+lnx)
4 sty 12:24
Filip:
| dlog3√x2+lnx | | 1 | | 1 | ln(x2+lnx) | |
| = |
| log3√x2+lnx= |
|
| |
| dx | | 2 | | 2 | ln3 | |
| 1 | |
| to jest stala, wiec interesuje cie pochodna ln(2x2+lnx) |
| 2ln3 | |
| 1 | dln(2x2+lnx) | | 1 | 1 | | 1 | | 2x2+1 | |
|
| = |
|
| (2x+ |
| )= |
| |
| 2ln3 | dx | | 2ln3 | x2+lnx | | x | | 2xln3(x2+lnx) | |
4 sty 12:31
Filip: | | d | |
W pierwszej linicje bez |
| |
| | dx | |
4 sty 12:32
anonim123: | | 1 | |
A skąd przy pierwszym przekształceniu jest |
| |
| | 2 | |
4 sty 12:50
anonim123: ?
4 sty 13:10
Filip:
log
ab
c=clog
ab
| | 1 | |
log3√x2+lnx=log3(x2+lnx)1/2= |
| log3(x2+lnx) |
| | 2 | |
4 sty 13:12
anonim123: | | 1 | |
A tutaj nadal jest pierwiastek chociaż |
| została wyciągnięta i co mam zrobić aby dostać |
| | 2 | |
4 sty 13:22
anonim123: ?
4 sty 14:20
Filip:
| | logcb | |
Zamienilem podstawe logarytmu z tw logab= |
| |
| | logca | |
4 sty 14:22
Jerzy:
Czy ty masz pojęcie o liczeniu pochodnych funkcji złożonych ?
Policz pochodną z funkcji f(x) = ln(x2 + 3x)
4 sty 14:25
anonim123: | | 1 | |
Jerzy to będzie |
| *2x+3 Filip w którym momencie zastosowałeś to twierdzenie? |
| | x2+3x | |
4 sty 14:30
Jerzy:
To teraz policz pochodną z f(x) = log3(x2 + 3x)
4 sty 14:37
4 sty 14:39
Jerzy:
A no widzisz, tu masz problem.
| | ln(x2 + 3x) | | 1 | |
f'(x) = ( |
| )' = |
| *(ln(x2 + 3x)' , czyli stałą wyłaczasz przed |
| | ln3 | | ln3 | |
pochodną.
Policz jeszcze raz.
4 sty 14:43
anonim123: | | ln(x2+3x) | |
Nie wiem jak to przekształciłeś do |
| ? |
| | ln3 | |
4 sty 14:47
Jerzy:
Twierdzenie o zmianie podstawy logarytmu.Patrz 14:22
4 sty 14:48
anonim123: Dlaczego ln i ln3 się nie skracają do 1/3?
4 sty 14:55
Jerzy:
Czy ty zwariowałaś ? Co ty studiujesz ?
| | sin300 | | 300 | |
Czy twoim zdaniem |
| = |
| = 2 ? |
| | sin150 | | 150 | |
4 sty 15:00
anonim123: Nie to skąd tam jest jedynka w liczniku?
4 sty 15:01
6latek: Dzień dobry
Jerzy 
Musisz byc cierpliwy .
4 sty 15:02
Jerzy:
| a | | 1 | |
| = |
| *a Jestem w szoku ,ty masz braki z podstawówki ! |
| b | | b | |
4 sty 15:05
anonim123: To wiem tylko nie zauważyłam tego co we wzorze jest *a
4 sty 15:08
anonim123: Dlaczego w 12:31 znika pierwiastek?
4 sty 15:09
Jerzy:
| | 1 | |
Bo log√A = logA1/2 = |
| logA |
| | 2 | |
Z twierdzenia: log
ab
c = c*log
ab
Przysiądź fałdy, bo masz straszne braki !
4 sty 15:12
anonim123: ale tam jest 1/2 i pierwiastek a chyba powinno być bez pierwiastka
4 sty 15:13
Jerzy:
Faktem jest,że tam 12:31 jest błąd , bo po wyłaczeniu 1/2 pierwiastek znika.
4 sty 15:14
Jerzy:
Tak, masz rację.
4 sty 15:14
Jerzy:
Nie zwróciłem na to uwagi, a ty tak
4 sty 15:15
anonim123: | | 1 | |
A można skorzystać ze wzoru na pochodną logax= |
| w 12:24? |
| | xlna | |
4 sty 15:51
6latek: Nawet nalezy skorzystac
4 sty 15:52
Jerzy:
| | ln(f(x) | | 1 | | 1 | |
Oczywiście, ale: (loga(f(x)) = ( |
| )' = |
| * |
| *f'(x) |
| | lna | | lna | | f(x) | |
4 sty 15:56
anonim123: A mógłby ktoś to rozpisać jak to zrobić z tego wzoru 15:51?
4 sty 16:07
6latek: A dokladnie czego nie rozumiesz ?
4 sty 16:15
anonim123: nie wychodzi mi poprawny wynik i chciałabym sobie porównać z dobrym rozwiązaniem.
4 sty 16:19
anonim123: Nie wiem co źle robię. Może ktoś napisać rozwiązanie?
4 sty 16:36
6latek: log
3√x2+3x
| | 1 | |
Podpada pod wzor (loga x)'= |
| |
| | xlna | |
Ale tutaj naszym x
em bedzie
√x2+3x
a=3
podstawiamy pod wzor
| | 1 | |
= |
| *(√x2+3x)' |
| | √x2+3x*ln3 | |
| | 1 | | 2x+3) | |
(√x2+3x)'= |
| *(x2+3x)'= |
| |
| | 2√x2+3x | | 2√x2+3x | |
Liczymy dalej
| | 1 | | 2x+3 | | 2x+3 | |
= |
| * |
| = |
| } |
| | ln3*√x2+3x | | 2√x2+3x | | 2ln3*(x2+3x) | |
4 sty 16:37
anonim123: | | 1 | |
nie wiem czy to co wyliczyłeś zgadza się z rozwiązaniem rozwiązanie: licznik:2x+ |
| |
| | x | |
mianownik
rozwiązania: 2(x
2+lnx)ln3?
4 sty 16:43
anonim123: czy te wyniki są zgodne, bo nie widzę tego?
4 sty 17:13
Szkolniak: | | | | 2x+3 | |
Pytasz się czy |
| = |
| ? |
| | 2*ln(3)*(x2+lnx) | | 2*ln(3)*(x2+3x) | |
4 sty 17:23
anonim123: tak
4 sty 17:29
Szkolniak: niestety nie jest to sobie równe
4 sty 17:34
anonim123: To 6latek ma gdzieś błąd?
4 sty 17:38
Szkolniak: Nie

Trochę się chyba zagmatwało i za dużo przykładów
Ty liczysz pochodną z funkcji y=log
3√x2+ln(x) i wynik masz poprawny
6latek policzył pochodną z innej funkcji, dlatego nie ma co tego w ogóle porównywać, nie
zwróciłem uwagi przedtem że to inna funkcja
4 sty 17:42
6latek: Masz racje .Popatrzylem na wpis Jerzego i tam zobaczylem taka funkcje

Chyba trace wzrok .
4 sty 17:45
anonim123: A może ktoś policzyć pochodną z 12:24 ze wzoru na logax bo nie wychodzi mi ten wynik co w
odpowiedziach?
4 sty 18:31
Filip:
| dlog3√x2+lnx | | 1 | 1 | | 1 | |
| = |
|
| (2x+ |
| )= |
| dx | | ln3√x2+lnx | 2√x2+lnx | | x | |
4 sty 18:35
anonim123: Chyba Filip podałeś błędne rozwiązanie ma wyjść tak jak 16:43
4 sty 18:42
Szkolniak: jak podzielisz licznik i mianownik przez 'x' to wyjdzie to samo
4 sty 18:45