Postac trygonometryczna
6latek: Przedstaw w postaci trygonometrycznej
1) 1+itgα
2) tgα+i
3) sinα−icos α
4) 1+cosα+isinα
dziekuje tez za wytlumaczenie .
2 sty 17:17
kerajs: | | 1 | | 1 | | π | | π | |
2) |
| (sinα+i cos α)= |
| (cos ( |
| −α)+i sin ( |
| −α)) |
| | cos α | | cos α | | 2 | | 2 | |
| | 3π | | 3π | |
3) cos( |
| +α)+i sin ( |
| +α) |
| | 2 | | 2 | |
4) przejdź na kąt połówkowy
2 sty 17:27
6latek: Dobrze .
To teraz po kolei prosze wytlumacz .gdyz nie mam kogo zapytac .
Moge tylko liczyc na pomoc na forum
Zacznijmy od 1)
2 sty 17:31
Szkolniak: | | cos(α) | | isin(α) | | cos(α)+isin(α) | |
1) 1+itg(α)= |
| + |
| = |
| = |
| | cos(α) | | cos(α) | | cos(α) | |
| | 1 | |
= |
| (cos(α)+isin(α)) |
| | cos(α) | |
| | sin(α) | | icos(α) | | 1 | |
2) tg(α)+i= |
| + |
| = |
| (sin(α)+icos(α)) |
| | cos(α) | | cos(α) | | cos(α) | |
| | 1 | |
= |
| (cos(90o−α)+i*sin(90o−α)) (ze wzorów redukcyjnych) |
| | cos(α) | |
O takie wytłumaczenie chodzi?
2 sty 18:21
6latek: Dzięki
A to nr 4 potrafisz pokazac jak zrobic?
natomiast nr 3 mam rozumiec ze jestesmy w 4 cwiartce i przestawiamy cosinus za pomoca sinusa i
odwrotnie ale dla tej cwiartki
2 sty 18:41
Szkolniak: 3) Tak, znów wzory redukcyjne.
sin(270o+α)=−cos(α) → cos(α)=−sin(270o+α)
cos(270o+α)=sin(α)
zatem:
sin(α)−icos(α)=cos(270o+α)−i*(−sin(270o+α))=
=cos(270o+α)+isin(270o+α)
2 sty 18:55
6latek: Ok

jeszcze to nr 4 by zostalo
2 sty 18:57
Szkolniak: 4 chyba niestety nie potrafię..
2 sty 19:03
6latek: Rozumiem
2 sty 19:05
2 sty 19:18
6latek: Pasuje i jeszcze luz ma

Dzieki . Na razie troche odpoczne od tego .
2 sty 19:22
kerajs: 4)
| | α | | α | | α | | α | | α | | α | |
( sin2 |
| +cos2 |
| )+(cos2 |
| − sin2 |
| )+i 2sin |
| cos |
| = |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| | α | | α | | α | |
=2cos |
| (cos |
| +i sin |
| ) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
2 sty 19:22
6latek: Fajnie ze pomogles
2 sty 19:30
6latek: Bo tak skoro
| | x | | x | |
cos(2x)= cos2x−sin2x⇒cosx=cos2 |
| −sin2 |
| |
| | 2 | | 2 | |
to samo
| | x | | x | |
sin(2x)= 2sinx*cosx⇒sinx= 2sin |
| *cos |
| |
| | 2 | | 2 | |
Szkolniak
Jeszcze do prawdopodobienstwa
Jerzy Ligman , Edward Stachowski ,Anna Zalewska Kombinatoryka i rachunek prawdopodobienstwa
Zbior zadan dla szkol srednich (ja mam 1991r )
2 sty 20:52