Suma
Logarytm: Jaka jest suma pierwszych 5 wyrazów ciągu arytmetycznego :
log2 x1, log2 x2, log2 x3........
jeśli x1 + x2 = 12
x3 + x4 = 48?
2 sty 15:06
6latek: log2x1= log2x
log2x2=log4x
log2x3=log6x
log2x4=log8x
Naprawde tak ?
Masz tam wpisz a otrzymasz
moze tak log2x1?
2 sty 15:14
janek191:
log
2 x
1 + log
2 x
2 + log
2 x
3 + log
2 x
4 + log
2 x
5 =
= log
2( x
1*x
2*x
3*x
4*x
5)
x
1 = 1,5
r = 9
Dokończ
2 sty 15:34
6latek: dzien dobry
2 sty 15:41
janek191:
Witaj. Wszystkiego najlepszego w 2021 roku.
2 sty 15:47
6latek: Wzajemnie
2 sty 15:48
Logarytm: @Janek191 jakie jest znaczenie r=9 w Twojej odpowiedzi ?
2 sty 17:17
6latek: x2= x1+r
x3=x1+2r lub x3= x2+r
x4= x1+3r=x2+2r=x3+r
2 sty 17:22
Logarytm: Niestety coś nie wychodzi, albo ja robię jakiś śmieszny błąd .
Możliwe odpowiedzi to :
a)20
b)128
c)24
d)64
2 sty 17:45
6latek: rozwiazujesz uklad rownan
{x1+x2=12
{x3+x4=48
Jest ciag arytmetyczny
to wiesz ze
x2=x1+r
x3=x1+2r
x4= x1+3r
r to roznica ciagu
{x1+x1+r=12
{x1+2r+x1+4r=48
czyli 2x1+r=12
r=12−2x1
wstawiam do drugiego
x1+2(12−2x1)+x1+3(12−2x1)=48
z tego wycodzi x1= U{3}2}=1,5
roznica r= 12−2x1=12−3=9
bedzie taki ciag
log21,5,log210,5/ log219,5,log228,5,log237,5
lJak dodasz do siebie te logarytmy to dostaniesz
log2(1,5*10,5*19,5*28,5*37,5)
2 sty 17:56
a@b:
Zadanie testowe więc nie ma się co męczyć
S5=me*5 me =log2x3 −− mediana
tylko S5=20 ( bo podzielna przez 5
Odp: A)
2 sty 18:35
Qulka: ciągiem arytmetycznym są log więc xi są geometrycznym
x1=4 q=2 więc r=1
log24 = 2
log28 = 3 itd
więc 2+3+4+5+6 =20
2 sty 19:53
a@b:
Dokładnie
2 sty 19:54
6latek: Qulka
Prosze wytlumacz .
2 sty 19:58
Logarytm: Dziękuję wszystkim za pomoc
2 sty 20:05
a@b:
2 sty 20:11
6latek: Logarytm Ty chyba musisz byc ładna dziewczyną
2 sty 20:24
Mila:
x
i>0
1)
log
2x
1+log
2x
3=2log
2x
2 z wł. c.a⇔
log
2(x
1*x
3)=log
2(x
22}⇔
x
1*x
3=(x
2)
2, analogicznie x
2*x
4=(x
3)
2⇔
x
1,x
2,x
2,x
3,x
4− c.g
2)
x
1+x
1*q=12, q>0
x
1*q
2+x
1*q
3=48
x
1*(1+q)=12
x
1*(q
2+q
3)=48
q=2
============
dalej wiadomo?
2 sty 21:20
a@b:
2 sty 21:58
Mila:
To dla
6−latka
2 sty 22:06
Qulka: bardzo ładnie rozpisane

dzieki Mila
2 sty 22:16
6latek: Dziekuje Ci
Milu
2 sty 22:59