Oblicz granicę
abc: Cześć. Czy ktoś mógłby mi pomóc z rozwiązaniem tej granicy?
lim x→0 = (1−cos(x))*sin(x2) / x2*(1−√1+x2)
2 sty 13:05
ICSP: | sin(x2) | | sin2(x) | | 1 + √1 + x2 | |
| * |
| * |
| * (−1) → 1*1*1*(−1) = −1 |
| x2 | | x2 | | 1 + cos(x) | |
2 sty 13:09
abc: dziękuję! ale czy może mi krótko wytłumaczyć z czego to wszystko się wzięło?
2 sty 13:13
ICSP: tożsamości trygonometryczne.
Standardowe przekształcanie wyrażeń w przypadku granic.
Podstawowe wzory dotyczące granic.
Tylko, że to wszystko zostało wrzucone w jedną granicę.
2 sty 13:16
Qulka: sin
2x = 1−cos
2x = (1−cosx)(1+cosx) więc dlatego pojawił się ten nawias w mianowniku i
liczniku

podobnie (1−√(1+x
2))(1+√(1+x
2))
2 sty 13:18
abc: ok, dziękuje!
2 sty 13:20